Selgus pikim sirge meretee maailmas (4)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Paljud on pead vaevanud selle üle, kui pikalt saaks mööda merd sõita, enne kui maa vastu tuleb. Kaks teadlast otsustasid sellele küsimusele vastuse leida.

Mõned aastad tagasi mõtiskles selle üle ka Redditi kasutaja kepleronlyknows, pärisnimega Patrick Anderson, kes postitas veebikeskkonda kaardi, kuhu oli märgitud mereteekond Pakistanist Ida-Venemaale, mida mööda on võimalik kõige pikemalt ilma maismaaga kokku puutumata sõita, kirjutas Travel+Leisure. 

Teised Redditi kasutajad astusid postituse algatajaga vaidlusesse, tuues välja mitmeid teisigi versioone mereteest, mis oleks veelgi pikem. Nüüd otsustasid kaks teadlast, Rohan Chabukswar Iirimaa United Technologies Uuringute Keskusest ning Kushal Mukherjee India IMB Uuringute instituudist sellele küsimusele kindel vastus leida.

Teadlased tahtsid välja selgitada nii kõige pikema tee, mida mööda on merel võimalik  sõita kui ka kõige pikema tee maismaal, mida mööda on võimalik minna ilma vett puutumata.

Chabukswar ja Mukherjee analüüsisid erinevaid võimalikke teekondi ning leidsid, et Redditi kasutajal kepleronlyknows oli õigus. Teadlaste sõnul algab kõige pikem teekond Pakistanist Balochistanist, liigub Aafrika ja Madagaskari vahelt ning siis Antarktika ja Tiera del Fuega vahelt läbi jõudes välja Karaginsky piirkonda Venemaal. Kokku on teekond 32 090 kilomeetrit pikk.

Mööda maismaad algab pikim teekond Hiinast Quanzhoust, mis kulgeb läbi Mongoolia, Kasahstani, Venemaa, Valgevene, Ukraina, Poola, Tšehhi, Saksamaa, Austria, Liechtensteini, Šveitsi, Prantsusmaa, Hispaania ja Portugali.

Kokku läbib teekond niisiis 15 riiki, kuid teadlased hoiatasid, et kuna arvutus on puhtalt matemaatiline, ei ole tegemist reisiteekonna soovitusega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles