Top 5: kõige jälgimad traditsioonilised toidud maailmas (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodžalane tarantlit söömas
Kambodžalane tarantlit söömas Foto: TANG CHHIN SOTHY / AFP/Scanpix

Välismaalased kipuvad ikka meie süldi või verivorsti peale nina kirtsutama, kuid maailmas on palju jõledamaidki toite. Vaata lähemalt, millistes riikides pakutakse üsna eemaletõukavaid toite, mida suisa delikatessiks peetakse. 

Maailma kõige kummalisemad ja suisa jälgimad toidud on kokku kogunud Rough Guides.

Vaglajuust casu marzu, Itaalia

Sardiiniast pärinev casu marzu on pecorino juust, mis on kohe tõeliselt halvaks läinud. Juustu tegemiseks lisatakse Pecorino juustule juustukärbeste (piophilia casei) munad, millest arenevad välja juustu sees elutsema hakkavad vaglad. Vaglad hakkavad juustu sööma ja selles ringi siblima, mis muudavad juustu kreemjamaks ja annavad sellele erilise maitse.

 

A post shared by Fabio Marras (@_fabiomarras_) on

Casu marzu juustu võib süüa nii vakladega kui ilma, kui muidugi sellist juustu üldse turult üldse leitaksegi. Nimelt on Sardiinia traditsioonilise juustu casu marzu valmistamine nüüd ametlikult keelatud, kuna selles nähakse terviseriski. Sellegipoolest levib juust laialdaselt põranda all, nii et õige «diileri» leidmise korral peaks iga turist vaglajuustu proovida saama.

Hakarl, Island

Hakarli valmistamiseks puhastatakse Gröönimaa hai ning eemaldatakse selle pea. Seejärel maetakse hai liha madalasse «hauda» ning kaetakse liiva ja kividega. Liha jääb maa alla mädanema kaheks kuni kolmeks kuuks. Seejärel kaevatakse see välja, lõigatakse ribadeks ja pannakse ribad veel mõneks kuuks kuivama. Kuna hakarl haiseb nii kohutavalt, soovitatakse esmakordsetel maitsjatel ning kinni hoida ja proovida mitte öökima hakata.

Sajandi muna, Hiina

 

A post shared by Karen Tan (@coolarkt) on

Tavaliselt viskame mädanema läinud muna koheselt minema, kuid hiinlased ei tee seda mitte. Sajandi muna, mida vahel kutsutakse ka tuhande aasta munaks on peen delikatess, mille valmistamiseks kaetakse munad savi, tuha ja soolaga ning jäetakse mitmeks kuuks laagerduma. Sedavõrd pika aja möödudes on munakollane muutunud tumeroheliseks ning hakanud tugevalt väävli järgi haisema.

Krõbedad tarantlid, Kambodža

Kambodžalane tarantlit söömas
Kambodžalane tarantlit söömas Foto: TANG CHHIN SOTHY / AFP/Scanpix

Vähesed vaataksid hiiglaslikule karvaste jalgadega ämblikule peale ja mõtleksid, et hmm lõunasöök! Räägitaksegi, et esmakordselt hakkasid tarantleid sööma kambodžalased, kes Punase Khmeeri valitsusajal nälgisid. 

Huvitaval kombel said ämblikud toiduna aga populaarseks ning nüüd serveeritakse neid praetult üle terve riigi. Väidetavalt maitsevad tarantlid nagu krabiliha.

Balut, Filipiinid

Balut, ehk keedetud pardiloode
Balut, ehk keedetud pardiloode Foto: KEITH BEDFORD / REUTERS/Scanpix

Filipiinidel võetakse pardimuna, lastakse tibul selle sees juba arenema hakata ning keedetakse siis pardiloode elusalt. Pardiloodet süüakse keedetult soola, tšilli ja äädikaga. Kõigepealt tuleks munakoor tipust katki lüüa, seal sees olev vedelik välja imeda ning seejärel süüa vürtsitatult ära muna sisu- loode koos kontide, sulgede ja nokaga.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles