Inglismaal leiti vana hotelli ümberehitamisel üle 60 luukere

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana hotelli alt leitud luukere
Vana hotelli alt leitud luukere Foto: York Archaeological Trust / SWNS / Scanpix

Inglismaal Yorkis leiti endise Newington hotelli õuealal asuva basseini alt ehitustööde käigus hunnik inimluid.

Ehitustöölised olid vana hotelli asemele tegemas kortermaju, kui mitukümmend luukere  kaevetööde käigus avastati, kirjutas Travel+Leisure.

Praegu arvatakse, et leitud meeste, naiste ja laste kondid pärinevad Rooma ajastust. Ehitustööd tellinud arendaja Helmsley Group juhi John Reevesi sõnul ei ole ehitus möödunud viperusteta.

«Alustuseks leidsime üle 60 luukere ühe vana ujumisbasseini alt, mis oli arvatavasti Vale’i mäe otsas oleva rooma-aegse surnuaia jätk,» kirjeldas Reeves ning lisas, et leiu pidid üle võtma arheoloogid, kes eemaldasid hoolega iga luu ning hakkasid neid uurima.

Hetkel arvatakse, et mõned luud on suisa 2070 aastat vanad ning nende kõrvale olid maetud ka suured vasest tehtud peakujud.

Yorki arheoloogiaühingu esindaja David Scotti sõnul ei oleks tohtinud aga luukered arendajale üllatusena tulla.

«Hotell ehitati surnuaia lähistele, mille kaevas 1950. aastatel üles L. P. Wenham ning mis oli üks esimesi Rooma-Briti matmispaiku, mis siin riigis avastati,» selgitas Scott. Samuti olevat hotell asunud vaid 300 meetrit eemal 2004. ja 2005. aastatel avastatud matmispaigast, kust leiti üle 30 peata roomlast, keda peetakse gladiaatoriteks.

Scott lisas, et hauad polnud sügavad, mis tähendab, et paljud neist olid keskajal ja 19. sajandi ehitustöödel kannatada saanud.

Hotelli alt leitud luukeredel on samuti mitmeid märke tugevatest traumadest. Ühel on näiteks olnud suur metsloomahammustus, mis pärineb kas lõvilt või karult, mis tähendab taas, et neid kasutati tõenäoliselt gladiaatoritena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles