Põhjus, miks piloodid ei tohi lennukis sama toitu süüa

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Tyler Olson / Panthermedia / Scanpix

Piloot ja kaaspiloot ei tohi tööpostil olles kunagi sama toitu süüa, mistõttu valmistavad kokad neile tavaliselt erinevad eined.

Lennureisijate turvalisus sõltub suuresti kokpitis olevate pilootide heaolust ja kaalutletud tegutsemisest. Seetõttu kehtivad pilootidele palju karmimad tervisereeglid, kui pea üheski teises valdkonnas töötajatele, kirjutas Business Insider.

Just tervise kaalutlustel ei tohi piloodid pardal süüa sama toitu, sest kui toitu on sattunud bakterid, mis võivad tekitada näiteks toidumürgitust, peab vähemalt üks piloot kokpitis olema suuteline lennukit juhtima.

Kuigi lennuametid tavaliselt pilootidelt eri toitude söömise ei nõua, on enamikel lennufirmadel selles osas siiski omad reeglid. Lisaks eri toitude söömisele soovitatakse pilootidel tavaliselt ka teatud toiduaineid vältida, nagu näiteks toorest kala ja liha.

Milline toit piloodile antakse, sõltub aga tema tasemest. Pilootidele antakse tavaliselt esimese klassi eine ning kaaspiloot peab leppima äriklassi või tavaklassi einega.

Kuigi tänu karmidele hügieeninõuetele on toidumürgitus pardal ülimalt harv nähtus, on seda siiski ette tulnud. 1982. aastal muutis halvaks läinud tapiokipuding terve lennumeeskonna ühes piloodi, kaaspiloodi ja lennuinseneriga teovõimetuks. Lennuk oli teel Bostonist Lissaboni ning oli sunnitud suure toidumürgituselaine tõttu Bostonisse tagasi pöörduma.

2010. aasta andmete kohaselt said siis toidumürgituse vähemalt kaks Suurbritannia pilooti. Kuigi nende mürgitus tulenes enne lendu söödud toidust, avaldusid haigusnähud alles pardal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles