Eestlased saavad otseliini Lapimaale

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levi suusakuurort Lapimaal
Levi suusakuurort Lapimaal Foto: Siiri Liiva

Soomlaste lennukompanii Finnair alustab selle aasta lõpust hooajaliste otselendudega Eestist Lapimaale. Tallinnast algavate lendude sihtkoht on Kittilä, Soome pealinnast Helsingist 960 kilomeetri kaugusel ja terve rea suusakuurortide vahetusläheduses asuv piirkondlik lennujaam.

Finnair alustab 2018-2019 talvehooajal otselendudega Tallinnast Lapimaale Kittilä lennujaama, mis asub lühikese autosõidu kaugusel Soome suurimatest suusakeskustest Levi ja Ylläs. Tallinna ja Kittilä vahel saab lennata kolme kuu vältel, 2018. aasta detsembrist 2019. aasta märtsini.

Lennud väljuvad mõlemas suunas kord nädalas reedeti ajavahemikus 14.12.2018 – 29.03.2019. Kittiläst väljub lend kell 8.15 hommikul ja saabub Tallinna kell 9.55. Tallinnast väljub tagasilend kell 10.45 ja saabub Kittilässe kell 12.25. Lendude pikkuseks on 1 tund ja 40 minutit.

Lapimaa on tuntud rohkete talviste ajaveetmisvõimaluste poolest, suusatamisest, kalapüügist ja virmaliste vaatlusest kuni kelgukoerasafarini ja saanisõiduni põhjapõtradega. Finnairist saab esimene lennufirma, kes käivitab otselennud Tallinnast Lapimaale. Lende teenindab Airbus A320 lennuk, mis mahutab vastavalt lennuki mudelile kas 165 või 174 reisijat.

«Oleme tähele pannud, et seiklusi otsivate reisijate jaoks on üle ilma muutumas Põhja-Euroopa järjest populaarsemaks reisisihtkohaks,» rääkis Finnairi Ida-Euroopa ja Baltimaade juht Arunas Skuja.

Tema sõnul on iseäranis suurt huvi kasvu näha Euroopa ja Aasia turistide seas. «Me oleme Põhja-Soome lendude arvu viimastel aastatel pidevalt suurendanud,» märkis ta.

Skuja sõnul on Finnair veendunud, et sarnaselt teiste välisturistidega on Lapimaa ka eestlaste jaoks huvitav talvine reisisihtkoht, kust leiab ohtralt lund, sportimisvõimalusi, tegevusi tervele perekonnale ja lisaks asub sihtkoht Eestile üsna mugavas vahetus läheduses. See on ka põhjus, miks otsustati aasta lõpust otselendudega Tallinnast alustada.

Seda, kas suure huvi korral võiks edaspidi Tallinna ja Kittilä lennugraafik muutuda ka tihedamaks, ei oska Skuja praegu veel prognoosida. «Uue liini avamine on seotud terve rea teguritega, kus peame arvestama, kui palju meie lennukid praegu juba kasutuses on, kuidas see sobitub pilootide töögraafikuga ning kui suur on nõudlus selle sihtkohta järele,» rääkis Finnairi piirkonna juht.

Ühtlasi juhtis Skuja tähelepanu sellele, et lisaks korra nädalas toimuvale otselennule Tallinnast Kittilässe, lendab Finnair samasse sihtkohta ka Helsingist ja sealt juba iga päev. Lisaks tõstab Finnair eesoleval talvehooajal Põhja-Soome lennukohtade arvu võrreldes 2017-2018 talvehooajaga 15 protsendi võrra ehk 480 000-ni.

Lisaks selle aasta lõpus avatavale Tallinna-Kittilä otselennule on Finnair juba pikemat aega pakkunud lende Helsingist tervesse reasse teistesse sihtkohtadesse Lapimaal, lennates läbi Helsingi iganädalaselt kuude Põhja-Soome lennujaama (Enontekiö, Ivalo, Kemi, Kittilä, Kuusamo ja Rovaniemi). 

Rohkem uusi Tallinnast algavaid sihtkohti Finnairil vähemalt praegu sel aastal avada ei ole plaanis. Küll aga pakub Finnair tuleval talvehooajal koos Kittilä liiniga 45 otselendu Tallinnast Soome. Kittilä-sarnaseid otselende Lapimaale alustas Finnair juba eelmisel talvehooajal, kui käivitati otselennud Londoni Gatwiki lennujaamast, Pariisist ja Zürichist. 

«Nende liinidega jätkame ka eesoleval talvel,» sõnas Skuja. Rohkem otselende teistest Eesti lähiriikidest lennufirmal Lapimaale käivitada ei ole plaanis. «Praegu on eestlased ainukesed õnnelikud siin piirkonnas, kes saavad Finnairiga otse Lapimaale lennata,» rõhutas ta.

Finnair lendab Aasia, Euroopa ja Põhja-Ameerika vahel, tuues igal aastal ligi 12 miljonit reisijat enam kui 100 sihtkohta Euroopas. Finnairil on ainsa Põhjamaade lennufirmana Skytraxi 4-tärni hinnang. Lisaks on lennufirma seitsmel järjestikusel aastal võitnud parima Põhja-Euroopa lennufirma tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles