6 paika maailmas, kuhu turistid pole enam oodatud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maya rand
Maya rand Foto: Lukasz Janyst/PantherMedia / Scanpix

Maailmas on mitmeid varem turistide seas populaarseid paiku, kuhu kohalikud võimud on otsustanud kas keskkonnasäästmise eesmärgil või ohtlikkuse tõttu külastajaid enam mitte lubada.

Paigad, kuhu turistid pole enam lubatud on kokku kogunud Traveller.com.au.

Boracay, Filipiinid

Boracay
Boracay Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Boracay saar sai 1980. aastatel tuntuks tõelise paradiisisaarena ning oli aastakümneid Filipiinidele heaks sissetulekuallikaks. Paraku on halvasti korraldatud arendustegevus ning puudulik kanalisatsioonisüsteem põhjustanud saarel nii suure reostuse, et Filipiinide president Rodrigo Duterte otsustas saare turistidele sulgeda. Esialgu jääb saar puhastustööde jaoks suletuks pooleks aastaks.

Maya rand, Tai

Maya rand
Maya rand Foto: Lukasz Janyst/PantherMedia / Scanpix

Tais Koh Phi Phi Leh saarel asuv Maya rand suleti samuti hiljuti turistidele. Rand sai kuulsaks Leondardo DiCaprio filmist «Rand,» kuid on nüüd neljaks kuuks suletud, et saare keskkonda ning eriti just mereelustikku ja korallrahusid kaitsta. Kui rand taas avatakse, hakatakse sellele seadma päevast külastajate limiitarvu ning paadid ei tohi siin enam randuda.

Surtsey, Island

Surtsey saar
Surtsey saar Foto: Willi Zell/PantherMedia / Scanpix

Kui 1963. aastal toimusid Islandil veealused vulkaanipursked, tekkis Surtsey saar, mis hakkas Islandi Vestmannaeyjar saarestikku täiendama. 1967. aastaks oli saare suuruseks 2,7 ruutkilomeetrit, kuid sellest ajast peale on vulkaanitekkeline saar erosiooni tõttu  vaikselt hävinema hakanud.

Pärast saare teket mõisteti aga kiirelt, et tegemist on unikaalse võimalusega uurida, kuidas taimestik ja loomastik iseseisvalt moodustuma hakkab. Seetõttu keelati saarele sisenemine kõigile peale erilubadega teadlaste.

Stonehenge, Inglismaa

Stonehenge
Stonehenge Foto: Marcin Kościółek/PantherMedia / Scanpix

Kuni 1977. aastani võisid külastajad vabalt Stonehenge'i kivimürakate vahel ringi jalutada. Siis said aga ametkonnad aru, et nii palju külastajaid on Stonehenge'i jaoks kahjulik ning kivid ümbritseti köitega. Nüüd saab Stonehenges kõndida ainult köiteni ning kividele lähedale pääsemisest võib ainult unistada.

Fox ja Franz Josef liustikud, Uus-Meremaa 

Franz Joseph liustik
Franz Joseph liustik Foto: Pawel Opaska/PantherMedia /Scanpix

Uus-Meremaa lõunasaarel asuvad Fox ja Franz Josef liustikud olid eriti kuulsad selle poolest, et nad jõudsid välja orgudesse, kust sai neile peale ronida. Liustikud olid palavalt armastatud matkajate seas, kes jääl ronimas käisid. Kuna liustikud on aga suure kiirusega sulamas, otsustati 2016. aastal, et Fox ja Franz Josef liustikele ronimine on keelatud. Seda nii seetõttu, et see polevat enam turvaline, kui ka selleks, et liustikke kaitsta. Nüüd on ainus viis liustikele minekuks helikopteri kasutamine.

Lascaux koopad, Prantsusmaa

Lascaux koopad
Lascaux koopad Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Sissekäik neisse kurikuulsatesse koobastesse avastati alles 1940. aastal. Koobastes on üle 600 ligi 17 000 aastat vana seinamaalingut, mis kujutavad peamiselt loomi. 

Koopaid ning iidvanu maalinguid hakkas külastama tohutu arv turiste, kuid paraku mõjus pidev rahvamass maalingutele kahjustavalt. Koos inimestega tuli koobastesse ka kuumus, niiskus ja süsihappegaas, mis hakkasid soodustama hallituse teket. 1963. aastal otsustati koopad avalikkusele sulgeda. Praegu on võimalik näha vaid koobaste koopiaid mõned kilomeetrid päris koobastest eemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles