Taj Mahal sai tormi tõttu tugevalt kahjustada

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeva öösel purunesid tugeva tormi tõttu Indias asuva ikoonilise Taj Mahali kahe värava minaretid.

Kolmapäeva öösel esines Indias Agra linnas tugev äikesetorm tuulekiirusega 36 meetrit sekundis, mis oli võimeline purustama Taj Mahali  nelja meetri kõrgused minaretid, vahendas BBC.

Tormi tõttu purunesid kaks eri väravaid ääristavat minaretti. Õnneks jäid peahoone veelgi kõrgemad tornid terveks.

Üks purunenud minarettidest kuulus kuningliku värava juurde, mis on tavaliselt esimene paik, kuhu turistid Taj Mahali külastades jõuavad. Teine purunenud minarett oli lõunavärava juures.

Kohalike ametnike sõnul alustati juba minarettide taastamisega. 

Kaunist Taj Mahali peetakse üheks uuema aja seitsmeks maailmaimeks ning seda 17. sajandist pärit ehitist külastab ligi 12 000 inimest päevas.

Ajaloost on teada, et kauni mausoleumi ehitas India suurmogul Jahan oma kuninganna Mumtaj Mahali mälestamiseks. Monumendi keerukas ja poolvääriskividega kaunistatud marmorkuplitega struktuur, minaretid ning graveeringud on üheks parimaks mogulite kunsti näiteks Indias.

Paraku on hakanud viimastel aastatel kaunist vaatamisväärsust ohustama aga õhusaastatus, suur külastatavus ning ehitustööd, mistõttu plaanitakse hakata Taj Mahali külastajate arvu piirama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles