Üllatav pööre: vägivaldselt arsti lennukist välja tirinud turvamees kaebas United Airlinesi kohtusse

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst David Dao, kelle Chicago lennujaama turvamees eelmisel aastal vägivaldselt lennult eemaldas
Arst David Dao, kelle Chicago lennujaama turvamees eelmisel aastal vägivaldselt lennult eemaldas Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Ligi aasta tagasi tekitas suurt rahvusvahelist pahameelt United Airlinesi käitumine, kui ülebroneeritud lennult veeti jõuga välja arst Dr. David Dao. Nüüd otsustas arsti peal vägivalda kasutanud turvamees meelehärmi tekitamise tõttu lennufirma kohtusse kaevata.

United Airlinesil, nagu ka mitmel teisel lennufirmal, on tavaks müüa lendudele rohkem pileteid kui on lennukis kohti.

Nii müüs United Airlines ka eelmisel aastal 9. aprillil ühele Chicago O'Hare lennujaamast väljunud lennule rohkem pileteid kui kohti oli. Kui aga mitte ükski reisija polnud nõus oma kohast loobuma, kästi turvamehel lennufirma poolt suvaliselt välja valitud reisija lennult eemaldada.

Turvamees vedas vastupuikleva David Dao lennukist jõuga välja, see jäädvustati telefoniga filmilindile ning järgnes suur skandaal. Esimese asjana vallandati Chicago lennunduspolitsei kaadrisse kuulunud turvamees James Long, kuid nüüd, aasta hiljem, leidis Long, et talle on liiga tehtud, vahendas Travel+Leisure.

Long kaebas teisipäeval kohtusse nii United Airlinesi kui ka Chicago linna, kuna tema arvates oli vallandamine ebaõiglane. Long väidab, et ta ei saanud piisavalt väljaõpet, kuidas sellistes olukordades käituda, samuti ei teadnud ta kui suurt jõudu oleks ta tohtinud tarvitada.

Endine turvamees nõuab kohtu kaudu United Airlinesilt ja Chicago lennuametilt välja 150 000 dollarit (121 265 eurot), mis korvaks talle vallandamise tõttu osaks saanud majandusliku kahju kui ka meelehärmi.

Mehe sõnul põhjustas vallandamine talle «hingelist valu,» mis on ka kohtusse kaebamise peamiseks põhjuseks. Samuti seisab kaebuses, et Chicaco lennuameti volinik Ginger Evans oli pärast juhtumit Longi sotsiaalmeedias süüdistanud ning öelnud, et turvameestel pole relvi «mõjuvatel põhjustel.»

Saatuslikul päeval kutsusid kaks lennunduspolitseiniku Longi appi tema lõunapausi ajal, et Dao lennukist välja saada. Long väidab, et kasutas «minimaalset, kuid vajalikku jõudu» ning et Dao vigastused olid põhjustatud tema enda allumatuse tõttu. Dao lahkus lennukist peapõrutuse ja murtud ninaluuga ning ilma kahe hambata.

Long väidab kaebuses, et United Airlines oleks pidanud teadma, et kui nad olid sunnitud reisija pardalt eemaldamiseks välja kutsuma lennunduspolitsei, tähendas see, et tuleb kasutada füüsilist jõudu.

Pärast skandaali otsustas Chicago lennuamet, et lennujaama hädakutsungitele hakkab vastama vaid Chicago politsei, mitte enam lennujaama relvastamata turvaüksus, mida siis kutsuti lennunduspolitsei. Samuti eemaldati pärast juhtumit lennujaama turvaüksuse nimetusest ning ka kõigi töötajate vormidelt sõna «politsei.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles