Chertoff: viisavabadus näitab raudse eesriide lõplikku langemist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sisejulgeoleku minister Michael Chertoff.
USA sisejulgeoleku minister Michael Chertoff. Foto: Mihkel Maripuu

Eestis visiidil viibiv USA sisejulgeolekuminister Michael Chertoff ütles tänaõhtusel pressikonverentsil, et viisavaba reisimine Ameerika Ühendriikidesse näitab Eesti kodanikele, et raudne eesriie on tõesti lõplikult langenud.

Ta lisas, et tegu on uue lehekülje ja suure päevaga Eesti ja USA suhetes ning kinnitas, et viisavabalt USAsse reisima hakkavaid Eesti kodanikke koheldakse võrdselt kõigi riikide kodanikega, mis on ühinenud Ameerika Ühendriikidega viisavabastusprogrammiga, sõltumata ühinemise ajast.

Saksamaa ja Eesti kodanikke võetakse ühesugustena, toonitas minister.

Chertoff ütles, et Eestit võetakse täisväärtusliku partnerina ning alates 17. novembrist on USAsse oodatud Eesti turistid, inimesed, kelle sugulased elavad Ameerika Ühendriikides ning ärireisijad.

Sisejulgeoleku minister kordas vajadust biomeetrilise passi järele, mille abil vastavast andmebaasist kiirelt kontrollitakse, ega isik ei kuulu USAs ebasoovitavate inimeste nimekirja.

Kuid Chertoff avaldas veendumust, et Eesti kui ühe e-riigi pioneeri kodanike jaoks ei valmista selline elektrooniline asjaajamine kindlasti probleeme.

Vastates ajakirjaniku küsimusele, millal järgmised riigid viisavabastuse programmiga ühinevad, nentis ta, et erinevatel maadel on üksikuid probleeme detailides, näiteks USA heal liitlasel Poolal mõne seadusega, kuid nende riikide pärast ei tahtnud USA praegust seitsmikut kauemaks ootama jätta, kuna nende riikide puhul enam takistusi polnud.

Associated Pressi ajakirjaniku küsimusele Eestis ja Lätis elavate mittekodanike kohta vastas Chertoff, et USA vaatleb viisavabadust ikka iga riigi kodakondsust omavatele isikutele laieneva suhtega ning kui Eestis elab alaliselt sellise riigi kodanikke, millega USA-l viisavabastuskokkulepet pole, siis neile mainitud hüved ei laiene.

Ta rõhutas, et üle kogu maailma rakendab USA viisavabastusprogrammi puhul alati kodakondsusprintsiipi.

Peaminister Andrus Ansip ütles pressikonverentsi sisse juhatades, et USA on Eestile alati suureks toeks olnud, pakkunud tuge raskeil okupatsiooniaastail, võimaldanud vaba informatsiooni läbi Ameerika Hääle raadiojaama.

Ta toonitas, et praegusel majanduslikult keerukal perioodil, mil inimesed kõikjal maailmas muretsevad finantskriisi pärast, on Eestile viisavabastuse andmine alates 17. novembrist väga hea uudis, kuna kinnitab, et oleme Ameerika Ühendriikidele usaldusväärne partner. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles