Videopäevik: väike Malta on eestlaste jaoks ideaalne puhkusepaik

, Reisihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malta
Malta Foto: Rain Uusen

Malta on tõeline päikesepuhkuse kiirabi: viie tunniga saab Tallinnast Maltale randa või sukelduma. Minu kolmanda Malta-tripi eesmärgiks oli end siinsest rutiinist lahti raputada ja jagada oma videodokis ka teistega ideid, mida nädala jooksul Maltal tegelikult teha saab ja jõuab, kirjutas Maltas reisinud Rain Resmeldt Uusen.

Kes Maltat päikesepuhkuse sihtpunktina veel enda jaoks avastanud pole, võiks seda sel hooajal kahtlemata kaaluda, sest pealinn Valletta on alustamas ka oma rikkaliku Euroopa kultuuripealinna programmiga.

Malta kasuks tuleb nimetada aastaringselt päikselist kliimat, Eestiga võrreldavat elatustaset ja Vahemere süles saareriigi mugavat kompaktsust – linnapuhkus, peod, restoranid, veerõõmud, tuhandete aastate ajalugu ja vaated ning ja rahu ja vaikus on kõik alati maksimaalselt tunnise sõidu kaugusel.

Seega jõuab Maltal nädala aja jooksul saada päikest, nautida seltskonnaüritusi, otsida kohalikke toornaineid (köögiviljad, puuviljad, mereannid, veiseliha) kasutavaid restorane einestamiseks kui ka tegeleda lõbusate ja sportlike puhkusetegevustega nagu snorgeldamine, sukeldumine ja kõik muud veepealsed lõbustused.

Kui tervet nädalat pole aega võtta, jõuab väikest saareriiki Maltalt avastada ka pikemal nädalavahetusel. 

Mina veetsin esimesed neli päeva linnamelus Vallettas, ajaloolises Kolmes Linnas ja Malta «Pärnus» Sliemas, trippisin mööda off-road matkaradu kalurikülast Marsaxlokkist tagasi Bormlasse läbi tee peale jäävate linnakeste (16 kilomeetrit jalgsimatka) ning sõitsin seejärel kolmeks päevaks saare kõige lääne-poolsemasse tippu Ramla Baysse, et võtta päikest, läbida oma elu esimene sukeldumiskursus ja teha oma hingele pai kauneid vaateid ahmides.

Miks piirduda ühe saarega, kui võid nädala jooksul külastada lausa kolme! Ramla Bay (Ċirkewwa) on ka ühenduspunktiks Comino (Kemmuna) ja Gozo saarte vahel – sõit sinna võtab sadamast soodsa praamiga või mootorpaadiga vaid 30 minutit.

Maltal on ühistranspordiga liikudes tarvis kohati varuda küll kannatust, sest paarikümne kilomeetri läbimine võtab bussiga aega tunnike, kuid maksab vaid 1,5 eurot, kusjuures kõik piletid kehtivad kaks tundi. Nii võib lühemate sõitude puhul ühest linnast teise saada edasi-tagasi lausa ühe ja sama bussipiletiga. Väikesadamate vahel toimib sama soodne veetaksoteenus, aga alati võib loomulikult lubada endale ka kulukamaid erapaadi-teenuseid ja ringreise maal või merel.

Maltale maandudes jõuab hotelli ja randa ning vette maksimaalselt tunni-pooleteise jooksul, otselend Tallinnast võtab aega 3,5–4 tundi. Malta on tõeliselt mõnus ja taskukohane sihtpunkt, kui vajad siinsest kliimast paaripäevast või nädalast ravikuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles