Inglismaa müstilise merikarbikoopa päritolu on endiselt teadmata

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margate Grotto
Margate Grotto Foto: dominic dibbs / Alamy/ Vida Press

Väljast vaadates tundub, et tegemist on tavalise suveniiripoega, kuid sisse astudes avaneb külastajale ootamatu vaatepilt.

Hoone sees on kitsas trepp alla 21 meetri pikkusesse tunnelikäiku, mis on samal ajal nii müstiline kui ka imekaunis kunstiteos, vahendas news.com.au.

Sügav käik on tuntud kui Margate Grotto ning see asub vaid kümne minutilise jalutuskäigu kaugusel Kentis asuva Margate linna rannast. Margate Grotto meelitab igal aastal kohale tuhandeid turiste.

Sügavat koobast peetakse ligi 2000 aasta vanuseks ning see on kaetud terves ulatuses peenete merikarpidest tehtud mustritega. Näiteks on merikarpidest tehtud öökulli ja kilpkonna kujutisi.

Kuidas või miks aga selline kunstiteos on ehitatud pole tänaseni teada. Koopa omanik Sarah Vickery ostis selle 2001. aastal ning tema sõnul ei suuda inimesed uskuda, et paiga ajalugu teada pole.

«See ajab inimesi hulluks,» sõnas Vickery. «Nad käivad peale, te me peame midagi teadma, et peab ju olema mingi dokumentatsioon. Aga no ei ole,» selgitas Vickery.

 

A post shared by Abigail (@abigailnovella) on

Naine selgitas, et neil pole paiga ajaloost enne selle avastamist aimugi. See tuli üllatusena tervele Margate elanikkonnale.

Maa-alune koobas avastati 1835. aastal, kui selle kohal renoveeriti kooli ja ehitajal kukkus tööriist auku, mida ta pidas mahajäetud kaevuks.

Koolidirektor James Newlove tuli appi tööriista kätte saama ning palus oma pojal mööda kitsast käiku alla ronida. Poiss naases suures hämmingus avastuse üle ning andis isale vaikimisvande. Peale seda ostis direktor kogu «kaevu» ümbritseva maa-ala.

Pole ka ime, et Newlove kiirelt peidetud aaret ostma tõttas. Imeline maa-alune ala on kui Aladdini koobas, millel on kolm võlvi ning avaram saal. Ühe teooria kohaselt on tegemist antiikajast pärineva kivitempliga. 

Nimelt viib peakäik altariruumi, mis on koopasüsteemi suurim ruum. Seal on seintele tehtud ka päikese, kuu ja tähtede kujutised.

Kuigi merikarbid on aastatega kaotanud oma õige tooni, on vaatepilt sellegipoolest hämmastav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles