Ministeerium: Eesti lennujaamades keskkonnamaksu ei tule

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam
Tallinna lennujaam Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Rootsist väljuvatele lendudele kehtestati alates 1. aprillist keskkonnamaks, mis hakkab muutma ka Rootsi suunduvate lendude piletihindu. Eesti keskkonnaministeeriumil hetkel sarnaseid plaane ei ole.

Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Berit-Helena Lamp sõnas, et edumeelsemad riigid proovivadki keskkonnamõjude või tarbimise reguleerimiseks uusi makse leida. 

«Eks lendamine on keskkonnamõjuga tegevus (müra, välisõhu heide, heitvesi ja selles olevad lumetõrje kemikaalid, jäätmeteke jne). Selline maks ilmselt ei mõjuta oluliselt lennupileti hinda ning seeläbi reisijate hulk oluliselt ei vähene. Pigem on positiivne külg sellest, et tekitatav mõju kompenseeritakse rahaliselt,» kiitis Lamp Rootsi uut maksu.

Kuigi tema sõnul Eestis sellise tasu kehtestamise plaani ei ole, võivad lennujaamad olla keskkonnatasu kohuslased. «Seda juhul kui nad võtavad pinna- või põhjavett, juhivad heitvett keskkonda, heidavad välisõhku saasteaineid,» sõnas Lamp.

Lisaks selgitas nõunik, et kogu Euroopa Liidu lennundus on kaasatud kasvuhoonegaasidega kauplemise süsteemi. «Lennufirmadele on ette nähtud n-ö tasuta kvooti ja kõik mis sellest üle läheb, tuleb neilt turult juurde osta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles