Lennukis jalgade sirutamine viis rassismisüüdistuseni

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Twitterist/ @FredTJoseph

United Airlinesi reisija pidi kannatama kaasreisija jalgu söögi ajal oma klapplaual, kuna ta ei nõustunud «ruumipuuduse» tõttu oma jalgu maha panema ning lennufirma ei võtnud ka midagi ette.

Kummalisel kombel vabandas United Airlines vähese ruumi tõttu hoopis naise ees, kes oma jalad teise reisija laua peale pani, vahendas DailyStar.

Kuna jultunud reisijaks oli valgenahaline naine, kelle jalgu oma söögilaual pidi taluma mustanahaline Frederick Joseph, on United Airlinesi käitumine toonud kaasa rassismisüüdistuse. Mees arvab, et kui jultunud naise asemel oleks olnud mustanahaline isik, oleks salongipersonal kindlasti teistmoodi käitunud ning käskinud tal kiirelt oma jalad teise inimese laua pealt ära võtta. 

Joseph jagas oma ebameeldivat kogemust juba lennu ajal Twitteri vahendusel.

Ta kirjutas: «See naine minu kõrval võttis just jalatsid jalast ja pani oma mõlemad jalad minu lauale..»

«Lennusaatjad kõndisid mitu korda mööda ilma midagi ütlemata ja ma olen vihane, sest mitte ühelgi mustanahalisel ei lubataks seda teha.»

Kuna lennusaatjad ei teinud midagi, otsustas mees ise olukorra lahendada.

«Ma ütlesin talle, et proua, ma proovin siin süüa ja teie jalad on minu toidu kõrval.»

Kuid naine keeldus liigutamast ning lõpuks süüdistas ta hoopis mustanahalist Josephit oma lennu häirimises. Ja see pole veel kõik. United Airlines andis naisele 800 eurot maksva voucheri tema ebamugavuste leevendamise kompensatsiooniks.

Joseph kirjeldas seda nii:

«Lennusaatja rääkis inimesega, kes oli lennukis vastutav ja nad lubavad naisele anda k****i 1000 dollarilise voucheri.

Kui ma küsisin, mis voucheri mina oma kannatuste eest saan, vastas lennusaatja, et härra, me ei saa rohkem vastutulekuid teha ja ta ju nõustus oma jalgu teie jaoks liigutama.»

Lennufirma aga ei leia, et vahejuhtum oleks kuidagi seostatav rassi või kultuuriga ning eitab, justkui oleks lennukis aset leidnud diskrimineerimine. United Airlinesi esindaja sõnul ei pakutud naisele mingit kompensatsiooni ning nad kinnitasid, et ka Josephiga on räägitud, et tema kaebusele tähelepanu pöörata.

«Me tahame kohelda kõiki oma kliente austusega ning me ei tolereeri mitte mingisugust diskrimineerimist,» lisas esindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles