Paljalt trenni? Pariisis avatakse esimene nudistide spordikeskus maailmas

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Klaus Westermann/ Scanpix

Pariisi tervisekeskus on esimene maailmas, mis ootab alasti kliente. Seal saab riieteta praktiseerida nii joogat, ujumist, veeaeroobikat kui käia jõusaalis. Samuti ei kanna riideid sealsed treenerid.
 

Nudistide spordikeskuse avamise taga on Pariisi nudistide ühing, kelle eestvedamisel avatakse Pariisis asuv Roger Le Galli spordikeskus nudistidele kahel õhtul nädalas, vahendas The Culture Trip.

Kuigi spordiklubi külastajad tohivad olla alasti, peavad nad jõusaalis olles alati istumise alla käterätiku panema. Samuti peavad paljalt ujujad kandma ujumismütsi.

Pariisi nudistide arv on järjest kasvamas ning just nudistlikes ettevõtmistes on linn maailmas esirinnas. Vaid mõned kuud tagasi avati Pariisi kuulsas pargis Bois de Vincennes üks osa nudistidele.

Samuti avati seal nudistidele mõeldud restoran O'naturel, mille külastajad peavad sisenedes riided seljast heitma. 

Kõik need nudistidele suunatud paigad Pariisis asuvad 12. linnaosas.

Kuigi tänapäeva maailmas ei ole alasti treenimine kuigi levinud (kui ehk välja arvata üha populaarsemaks muutuv alastijooga), siis Vana-Kreekas vaid paljalt sporti tehtigi. Kreeklased treenisid ja võistlesid paljalt peamiselt selleks, et näidata peajumal Zeusile oma keha head treenituse taset.

Paljalt treenimise traditsioon tuleneb sõnast «gümnaasium,» mis tähendabki otseselt «paljalt treenima.» Nimelt tähendab «gymnos» kreeka keeles alastust. 

Seda ajaloolist palja treenimise pärandit silmas pidades ongi Pariisi nudistid pähe võtnud, et lähevad lihtsalt tagasi juurte juurde ning vabastavad end sellega tänapäeva maailma piirangutest.

Pariisis on kokku 460 paika, kus võib paljalt viibida, neist 155 on telkimisalad ning 73 randa. Üle 2,6 miljoni prantslase jaoks on nudism tavapärane harjumus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles