Belgia baarid on hädas õlleklaase varastavate turistidega (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: © Yves Herman / Reuters/REUTERS/Scanpix

Pubid ja baarid on pidevalt hädas külastajatega, kes pärast ostetud märjukese joomist õlleklaasi endaga kaasa viivad.

Belgia õlu on kuulus terves maailmas, kuid tundub, et mõnedele turistidele pole jook ise piisav. Baarid ja kohvikud üle terve riigi kurdavad, et suveniiriotsijad on neilt varastanud kümneid tuhandeid stiilseid õlleklaase.

Mitmed pubid on hakanud nüüd klaasivarguste vastu võitlema.

Brugges asuvas Beerwall kohvikus on nüüd näiteks iga õlleklaasi külge kinnitatud turvakleeps, mis tekitab klaasi välja viimisel valju turvaalarmi. «Me oleme kaotanud igal aastal ligi 4000 klaasi,» sõnas kohviku omanik Philip Maes ning lisas, et eriti agarad näpumehed on just turistid.

«Mingil põhjusel arvavad nad, et kui nad maksavad joogi eest saavad nad klaasi kingituseks,» lisas Maes.

Selline alarmsüsteem on üsna kulukas, makstes kokku 4000 eurot. Maesi sõnul oli neil osa turvatehnikat juba aga olemas, kuna kohvikuga on ühendatud ka talle kuuluv õllepood, kus näiteks välisukse juures olevad skäneerija olemas olid.

Gentis asuv Dulle Griet baar on aga klaasivarguste vastu võitlemisel veelgi leidlikum.

«Igaüks, kes tahab meie õlut juua peab meile enne oma saapa pandiks andma,» sõnas Alex Devriendt. Seejärel pannakse jalanõu kasti, mis tõmmatakse üles lae alla.

«[Saapa]kast on saanud nüüd atraktsiooniks, aga meie jaoks on see endiselt garantii,» lisas Devriendt ning selgitas, et nende õlleklaasid on üsna kallid, kuna baar on lasknud need spetsiaalselt valmistada.

Devriendti sõnul peavad nad oma inventari uuendama igapäevaselt. «Turistid tahavad lihtsalt midagi suveniiriks kaasa võtta,» ütles ta ning selgitas, et talvel, kui inimestel on paksud joped seljas, peidetakse hõlma alla baaridekoratsioone rohkem.

Belgia õlu serveeritakse väga erineva disainiga klaasides, mida armastavad eriti just turistid. Väidetavalt on väliskülaliste lemmikuks klaasid, millel on linna peamise õllepruulitehase Brugse Zoti logo.

Brugse Zot annab oma klaase pubidele ja baaridele tasuta, et oma toodangut reklaamida, kuid paraku on sellel pruulijate jaoks kopsakas hind. «Iga kuu peame Bruggesse tuhat uut klaasi tooma,» sõnas Jan Paillaert. Kuna õlleklaas on pruulija visiitkaart, tahab ka Brugse Zot loomulikult, et kõigis pubides nende klaasid olemas oleks.

«Aga see läheb väga kulukaks, kui inimesed nendega minema kõnnivad. Hotellide baarid on isegi hullemad, seal kaob palju klaase,» lisas Paillaert.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles