Video: rippuvate kirstude traditsioon Kesk-Hiinas

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Florian Blümm / Alamy/ Vida Press

Hiina keskosas võib mitmetelt kaljuäärtelt ja koobastest leida rippuvad kirstud, kuid surnute kaljuveerele matmise traditsiooni põhjused on veel endiselt ebaselged.

Kohalike sõnul ei ole surnute kõrgustesse matmine juba enam ammu kombeks, vahendas CNN Travel. Samuti pole tegelikult tänaseni teada, miks täpsemalt esivanemad oma surnuid kaljuveerele ja koobastesse viisid. 

Vanade kirjutiste kohaselt võis see olla austusavaldus surnutele. Mõned usuvad aga, et surnud «maeti» kaljudele puht pragmaatilistel põhjustel. Nimelt hoidis see metsloomad surnutest eemal ning jättis ka rohkem vaba maad põlluharimiseks.

Rippuvaid kirste võib leida enamasti Hiina keskosas, Jangtse jõest lõunapool asuvates orgudes. Mõned kirstud on peaaegu kalju sisse peidetud, samal ajal kui mõned teised on väga nähtavates kohtades.

Samuti on endiselt mõistatuseks, kuidas suutsid inimesed sadu ja isegi tuhandeid aastaid tagasi vedada tihti mitusada kilogrammi kaaluvad kirstud kaljuveerele.

Guizhous asuvad kirstud on kinnitatud koopa küljele ning on arvatavasti sadu aastaid vanad. Vanimad rippuvad kirstud arvatakse olevat Fujiani piirkonnas ning neid peetakse 3000 aasta vanuseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles