Igapäevane ese, mis võib põhjustada lennuki allakukkumise (3)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: matej kastelic/PantherMedia / Scanpix

Paljud inimesed võtavad reisile minnes akupanga kaasa, kuna see on ainus viis kindlustamaks, et saad oma telefoni laadida ka siis, kui elektrile ligipääsu pole. Akupank võib aga lennukis üliohtlikuks osutuda.

Veebruaris süttis Hiinas Guangzhou Baiyun lennujaamas õhkutõusu ootavas lennukis reisija käsipagasis olev akupank. See on tekitanud laiema küsimuse, kas akupangad peaksid lennukipardal üldse lubatud olema, vahendas news.com.au.

Kui akupank võib süttida käsipagasis, siis võib see ju süttida ka äraantava pagasi hoiuruumis, mis kujutaks endast veelgi suuremat ohtu.

Piloodi ja lennunduse eksperdi Patrick Smithi sõnul on akupank äraantavas pagasis tõeline turvaoht.

«Kui tulekahju peaks tekkima äraantava pagasi hoiuruumis, ei ole salongipersonalis sellest aimugi, samuti pole sedasi võimalik teada kui kiiresti tuli levib,» sõnas Smith.

Piloot lisas, et cargo hoiuruumides on küll olemas tulekustutussüsteemid, kuid tema sõnul ei ole need alati sedasorti tulekahjude puhul piisavalt efektiivsed olnud.

Viimastel aastatel on tema sõnul hakatud ohutuse eesmärgil piirama seda, kui palju patareisid võib lennukis tarnida ning reisilennukites polegi enam patareide vedu lubatud.

«Kuigi suurem oht on eemaldatud, toovad tavareisijad ikka oma patareisid või akupankasid pardale,» sõnas ta.

Lennukites on plahvatanud nii telefoniakud kui ka muud patareidel töötavad tehnikavidinad, mistõttu on patareidel töötavate esemete lubamine pardale muutumas üha suuremaks murekohaks lennunduses.

Hiina lennujaamas plahvatanud akupanga tulekahju kustutamiseks kasutasid lennusaatja ja reisija nii vett kui mahla ning vahejuhtum põhjustas kolmetunnise hilinemise. Kuigi see on kõige hiljutisem akupanga plahvatamise juhtum, on neid ette tulnud varemgi.

Veebruari alguses plahvatas ühe reisija akupank ka ühel Venemaa siselennul ning juulikuus vahistati Istanbuli lennujaamas reisija, kelle akupank pagasis plahvatas.

Aasta tagasi plahvatas Pekingist Melbourne'i suundunud lennukil reisija juhtmevabade kõrvaklappide patarei, põhjustades reisija kätele ja näole põletushaavu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles