Galerii: Surnumeri on muutunud neeluaukude tõttu ohtlikuks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraelis asuv Surnumeri on ligi kümme korda soolasem kui ookean, mistõttu on seal võimalik vabalt vee peal hõljuda. Paraku on kuulus veekogu muutunud põua ja loodustekkeliste aukude tõttu külastajatele ohtlikuks.

Surnumeri on alates 1980. aastatest alates kohutava kiirusega kahanenud, kuna lisaks põuale ja vee juurdevoolu kahanemisele on tekkinud pinnasesse ohtlikud ja suured neeluaugud, vahendas Independent.

Muret on hakanud tekitama just neeluaukude tekkimise kiiruse kasv. Kui 1990. aastatel tekkis neid mõned tosinad aastas, siis näiteks 2015. aastal teatati 700 augu tekkest. See muudab aga sealse pinna ebastabiilseks ning pahaaimamatute külastajate jaoks suisa eluohtlikuks.

Neeluauke põhjustab Surnumere soolase vee kahanemine, mis toimub kiirusega umbes üks meeter aastas. Siis kui Surnumere soolane vesi kaob, pulbitseb magevesi maa alt pinnale, sulatades maa-aluseid soolakihte. See tekitab aga maa-aluseid tühimikke, mis ühel hetkel sisse kukuvad ja neeluaugu tekitavad.

Põhiline põhjus soolase vee kahanemiseks on see, et Surnumerre suubuva Jordaania jõe vett kasutatakse nii Liibanonis kui ka Süürias joogiveeks ja põllumajanduseks. See tähendab, et üha vähem vett jõuab Surnumerre ning palavas kliimas veekogu lihtsalt kuivab kokku. Samuti on Iisraelis juba viiendat aastat põud, mis samuti Surnumere kahanemisele hoogu annab.

Paljud Surnumere avalikud rannad on suletud ning kuivanud rannajoonel on nii hüljatud veepargid kui ka spaad.

Sellegipoolest on Surnumere ääres üks rand, mis on pidevalt asustatud. Metzoke Dragot rannas elavad need, kes on soovinud kaasaegsest elust põgeneda ning on siia püsti pannud oma hütid ja telgid. Vaata lähemalt galeriist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles