10 kõige põnevamat paika maailmas, mille külastamine on keelatud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lascaux koopad
Lascaux koopad Foto: akg-images/akg-images/Scanpi

Mõned paigad maailmas on küll põnevad, kuid kas siis nende ohtlikkuse, inimese ohtlikkuse kohale või salajase info tõttu ei ole sinna minek avalikkusele lubatud.

 

Kõige huvitavamad kohad, mille külastamine on keelatud, kogus kokku msn.com.

​Ussisaar, Brasiilia

 

#ilhadequeimadagrande #brasil #brasile #topsecret #shakeisland

A post shared by TGTourism ? Love Travel (@tgtourism) on

Ilha de Queimada Grande ehk Ussisaar on koduks maailma kõige surmavale maole Bothrops insularisele, eestikeelse nimetusega kuldsele odapeamaole. Mao mürk pidavat nii mürgine olema, et suisa sulatab inimese nahka. Pärast seda, kui mitmed saart külastanud inimesed mao salvamise tagajärjel surid, keelati saarele minek täielikult ära.

Google andmekeskused

Google andmekeskus Changhuas Taiwanis
Google andmekeskus Changhuas Taiwanis Foto: PICHI CHUANG/REUTERS/Scanpix

Väga vähestel Google töötajatel on lubatud ettevõtte andmekeskustesse minna, ettevõtte välistest inimestest rääkimata. Vähem kui üks protsent kõigist Google töötajatest on saanud andmekeskustes viibida.

Niihau, Hawaii

Hawaii saared
Hawaii saared Foto: Peter Hermes Furian/PantherMedia / Peter Hermes Furian

Igal Hawaii saarel on hüüdnimi ja Niihau on tuntud kui «keelatud» saar. Niihau omanikeks on olnud alates 1864. aastast üks suguvõsa, kuid ainult 1952. aastast on sinna minek keelatud. Nimelt levis sel ajal lastehalvatus ning kartes saare elanike tervise pärast, ei lubatud enam ühtegi külastajatest sisse. Kuigi lastehalvatuse epideemia möödus, ei lubata endiselt võõraid saarele. Väidetavalt ei lubatud saarele isegi Mick Jaggerit.

Raf Menwith Hill, Inglismaa

 

Communications #rafmenwithhill #satellite #raf

A post shared by Joel Knight (@joelknightphotography) on

Raf Menwith asub küll Inglismaal, kuid on tuntud suurima Ameerika Ühendriikide pealtkuulamiskeskusena. Samuti olevat see ka suurim elektroonilise jälgimise keskus terves maailmas. Pealtkuulamiskeskus loodi külma sõja ajal, et luurata Nõukogude Liidu järel, kuid praegu on see ametlikult kasutuses NSA globaalse jälgimise keskusena.

Ala 51, Nevada, Ameerika Ühendriigid

Ala 51 asub Nevada kõrbes
Ala 51 asub Nevada kõrbes Foto: Claudio Del Luongo/PantherMedia / Scanpix

Saladuslik ala 41 asub Nevadas eraldatud alal ning kuulub Ameerika Ühendriikide õhujõududele. Õhubaasi eesmärk on avalikkusele teadmata, kuid räägitakse, et valitsus testib seal relvasid ja eksperimentaalseid õhusõidukeid.

Metro-2, Moskva, Venemaa

Moskva metroo
Moskva metroo Foto: akg-images / Keith Collie/akg-images / Scanpix

Moskvas asuv Metro 2 on salajane metrooliin, mis ehitati Stalini paranoia tõttu. Metrooliin jookseb osaliselt paralleelselt avaliku metrooga, kuid viib ka Kremlist KGB baasidesse ja Stalini väljaspool linna asunud kodudesse. Seda kasutati Nõukogude Liidu juhtide salajasteks liikumisteks ning oleks olnud juhtide evakuatsiooniväljapääsuks tuumasõja korral.

Teravmägede seemnepank, Norra

Seemnepank
Seemnepank Foto: JIM RICHARDSON/NAT GEO CREATIVE/Caters News Agency/Scanpix

Polaaralal asuv seemnepank on maailma suurim taimeseemnete hoidla. 2008. aastal Norra valitsuse poolt avatud seemnepanka tuuakse eri taimede seemneid üle terve maailma, et kindlustada nende turvaline ja pikaajaline säilitamine. Seda avatakse vaid mõned korrad aastas, et uusi seemneid vastu võtta. Mõistagi pole külastajad siia lubatud.

Mezgorje, Venemaa

Mezgorje on suletud linn, milles asuva Yamantawi mäe all usutakse olevat Vene tuumabaas. Venemaa selgitab linna suletust sellega, et tegemist olevat lihtsalt miiniväljaga. Kuulujuttude kohaselt võib siin asuda aga ka suur pommivarjend juhuks kui sõda peaks algama. Või hoiustatakse siin Venemaa suurimaid aardeid.

Keelutsoon Pripjatis, Ukraina

Pripjat
Pripjat Foto: Pyotr Sivkov/Pyotr Sivkov/TASS/Scanpix

Ukraina linn Pripjat oli koduks ligi 49 000 inimesele, enne kui 1986. aasta Tšernobõli katastroofi tõttu linnaelanikud Pripjati hülgama pidid. Pripjat on endiselt kõrge radiatsioonitaseme tõttu hüljatud, puud kasvavad koolides ja hoonetes ning nukud on endiselt lasteaedade põrandatel. Keelutsooni sisenevad aeg-ajalt vaid uudishimulikud rändajad, kes seda kummituslinna vaatama tulevad.

Lascaux koopad, Prantsusmaa

Lascaux koopad
Lascaux koopad Foto: akg-images/akg-images/Scanpi

Prantsusmaa loodeosas asuvad vanade koopamaalingutega täidetud koopad on ligi 17 000 aastat vanad. Varasemalt lubati koobastesse ka turiste, kuid kui 2008. aastal tekkis koopasse hallitus, keelati koobaste külastamine ära. Lascaux koopad on ka UNESCO pärandi nimistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles