Austraalias randus teadaolevalt vanim kiri pudelis

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonya Illmann hoiab käes maailma vanimat kirja pudelis
Tonya Illmann hoiab käes maailma vanimat kirja pudelis Foto: -/AFP

Austraalia abielupaar Tonya ja Kym Illman jalutasid jaanuarikuus Wedge saare rannal ning leidsid huvitava pudeli. Nüüd on nad saanud ekspertide kinnituse, et tegemist on 132 aasta vanuse ning seega maailma vanima kirjaga pudelis.

Nad korjasid pudeli üles, kuna mõtlesid, et see oleks ehk kena kaunistus nende raamaturiiulile, vahendas Travel+Leisure. Nad andsid ilusa leiu vaatamiseks oma poja tüdruksõbrale, kes märkas, et selle sees on paberitükk. 

132 aasta vanune kiri pudelis leidmiskohas
132 aasta vanune kiri pudelis leidmiskohas Foto: -/AFP/Scanpix

Paar otsustas pudeli kogu viia ja ära kuivatada, et mitte niiskelt välja võttes paberit kahjustada.

Kui paber oli kuivanud, võtsid nad selle pudelist välja ja märkasid, et selle peale on midagi kirjutatud. Paari sõnul ei märganud nad esiti, et kiri on trükitud, vaid keskendusid sõnumi sisule, milles paluti kirja leidjal Saksa konsulaarosakonnaga ühendust võtta.

Sõnumi all oli kirjas kuupäev 12. juuni 1886 ja kiri oli saadetud Saksa laevalt Paula. Illmanid ei pidanud kirja eriti tõepäraseks, kuid otsustasid sellegipoolest uurida, mida arvab asjast Lääne-Austraalia Muuseum. Muuseumi eksperdid kinnitasid, et kiri on täiesti autentne.

Kiri
Kiri Foto: -/AFP/Scanpi

Uskumatul kombel oli Saksa arhiivides olemas Paula laeva meteoroloogiline päevik ning seal oli laevakapteni tehtud sissekanne 12.juunil 1886. aastal. Sissekandes oli kirjas, et meeskond viskas kirja pudelis üle parda, selgitas muuseumi kuraatori assistent Ross Anderson.

Selgus, et ajal, mil kiri kirjutati, eksperimenteerisid paljud Saksa laevade meeskonnad pudelite üle parda viskamisega, jälgimaks ookeanite hoovuseid. Selliselt olevat tol ajal üle parda visatud tuhandeid kirju pudelis.

132 aasta vanune kiri pudelis on niisiis hetkel teadaolevalt vanim omataoline. Varasem rekordiomanik maabus kaks aastat tagasi Saksamaa kaldal ning siis oli tegemist 108 aastase kirjaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles