Tallinna lennujaam reageeris pomminaljale suurte jõududega

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile tegi reisija Tallinna lennujaama check-inis ebaõnnestunud pomminalja, millele reageerisid nii turvatöötajad, politsei kui ka demineerijad. 

Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juhi Ivo Utsari selgituse kohaselt ütles eile hommikul 64-aastane mees check-ini töötaja kuuldes, et tal on pagasis miinikujuline ese. Meest teenindanud naine käitus vastavalt ettenähtud protseduurile ja kutsus kohale G4S turvatöötajad. Lisaks reageerisid politsei ja demineerijad. 

Politseile ütlusi andes tõdes mees, et tegemist oli ebaõnnestunud naljaga, palus vabandust ja kinnitas, et tal ei olnud plaanis tekitada kriitilist situatsiooni.

Utsari sõnul võtavad nad ajal, mil maailmas on palju ebastabiilsust ja erinevaid selliseid olukordi tõsiselt.

«Omalt poolt saan aru, et enne lennureisi on inimesed pisut ärevad ja stressis,» sõnas Utsar ja lisas, et seetõttu võib reisijatele mõnikord lennujaamas esitatud rutiinne küsimus pagasisiukohta tunduda täiesti liigne ning isiklik.

«Mõnikord proovitakse pinget või vastumeelsust väljendada oma igapäevast tööd tegeva lennujaama töötajale lennujaama turvalisusega täiesti mittesobiva vastusega, et pagasis on pomm või relv,» kirjeldas ta reisijate käitumist ning lisas, et paraku järgnevad sellisele naljale või pelgale sõnatorkele «väga resoluutsed tegevused turvalisust tagavate ametkondade poolt.»

Kuna lennujaamas ei tohi turvalisuse koha pealt õhku jääda mitte ühtegi küsimust, peavad lennujaama turvatöötajad kontrollima väiksematki kahtlust. Pisemgi probleem, mis kontrollimata jääb võib tuua kaasa fataalseid tagajärgi.

Utsar selgitab, et ohu kontrollimiseks käivituvad koheselt erinevad protseduurid ning kaasatakse kontrolliks tarvilik vastava väljaõppega inimressurss. See tähendab seda, et ühe pelga sõna peale rakendub hulk inimtööd, et kiiresti veenduda olukorra ohutuses.

«Selline ebaõnnestunud nali tekitab ebamugavusi ka naljatajale: lennule ei pääse, vaid peab ütlusi andma, kontrollimine võib tähendada ka lendude hilinemist ja palju segadust teistele reisijatele,» lisas Utsar.

Ta soovib kõigile inimestele südamele panna, et sellised pommi ja relva naljad on lennujaamas kohatud ning tekitavad ainult pahandust. Sellistele väidetele reageerivad suurte jõududega kõik ametkonnad.

64-aastase mehe puhul alustati menetlust paragrahv 262 lg (avaliku korra rikkumise eest), mille eest võidakse karistada kas rahatrahviga kuni sada trahviühikut või arestiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles