Miks on Hongkongi inimeste eluiga kõrgeim maailmas?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongkongi eakad
Kongkongi eakad Foto: LAURENT FIEVET/AFP

2016. aastal Hongkongis maailmariikide võrdluses kõige kõrgem eluiga nii meestel kui ka naistel. Eakate heaolusse panustavad seal rohelus, toit ja lähedased peresuhted. 

Hongkongi elanike keskmine eluiga on viimase 46 aasta jooksul pidevalt kasvanud. 2016. aastal oli linnas meeste oodatav eluiga 81,3 ja naistel 87,3 aastat, mis on maailma kõrgeim, vahendab CNN.

See on linn täis pilvelõhkujaid, vilkuvaid tulesid ja inimesi tihkelt täis tänavaid, kus elab 1087 ruutkilomeetri peal seitse miljonit inimest. Rohkem kui 300 pilvelõhkuja vahel peituvad paljukasutatud ja hästi hooldatud linnapargid, kõrgtasemel haiglad ja restoranid täis tervislikku kohalikku toitu. Mõne kilomeetri kaugusel on matkamiseks mäed ja rannad, kus kohalikud ujuvad ja surfavad.

Hongkongi elanikkonna keskmine vanus on napilt kõrgem kui Jaapanis ja kõrge eluea poolest tuntud Itaalia külakestes ning on tunduvalt kasvanud viimase kümnendi jooksul.

Kerge ligipääsetavus

Tänavad on turvalised ja ligipääs ühistranspordile on tehtud lihtsaks. Autoga sõitmise vajadus on viidud miinimumini. Jalakäijate sillad ja eskalaatorid teevad jalutamise mugavaks ja ühistransport on soodne ning puhas. Metroopileti hinnad algavad vaid 50 eurosendist.

Rohelus linnas

Hongkongis leidub loodust rohkem kui enamikes suurlinnades. Hommikutundidel on täiesti tavaline näha, kuidas eakaid teevad parkides tai chi või qi gongi harjutusi. Peaaegu kõik Hongkongi linnaosad on Maailma Tervishoiuorganisatsiooni loodus vananemist soosivate linnade võrgustikus, mis julgustab eakatesõbralikku linnaruumi loomist, sealhulgas positiivset suhtumist eakatesse, füüsilist aktiivsust ja vaimset heaolu pakkuvaid programme.

Linnavalitsus algatas programmi, kus kutsuti eakaid ringi jalutama ja leidma probleeme jalutusteede ja teiste liikumisvõimalustega linnas. Need tähelepanekud võeti arvesse ja lisati linnaplaneerimise kavadesse.

Pere väärtustamine

Aasia kultuurides tavalised lähedased peresuhted pakkuvad nii majanduslikku kui sotsiaalset turvatunnet, kui inimesed vananevad. Vanadest inimestest peetakse lugu ja nooremad pereliikmed panustavad vanemate heaolusse. Kuigi elukorraldus muutub, siis leitakse endiselt võimalusi, kuidas oma eakaid pereliikmeid meeles pidada, näiteks rahaülekanded ja videokõned.

Vahemere köök

Hongkongi geograafiline asukoht annab ligipääsu heale toidule. Ühelt poolt on piirkond piiratud merega, teiselt poolt on neil ligipääs Hiina mandriosale ja teistele Aasia osadele, mistõttu on elanikel omast käest võtta värske kala, puuviljad ja köögiviljad. Hiinlaste toidulaud on tegelikult üpriski sarnane Vahemere tüüpiliste toitudega. Põhiliselt süüakse kala, köögi- ja puuvilju, riisi, küpsetamiseks kasutatakse pähkliõlisid ja liha lõigatakse pigem toidu sisse, kui süüakse eraldi.

Sihikindel elanikkond

Umbes 70 protsenti praegustest üle 70-aastastest Hongkongi elanikest on linna kolinud Hiina sisemaalt. Paljud neist on majanduspõgenikud, kes tulid paremaid võimalusi otsima. Kohanemine uute tingimustega ja isegi teekond Hongkongi nõudis vaimset ja füüsilist võimekust. Teised faktorid mis pikka eluiga soodustavad on kliima ja ligipääsetavus meditsiiniteenustele. Hong Kong asub subtroopilises kliimas, mis ei ole ei liiga külm ega kuum. Lisaks sellele pakutakse arstiabi kõigile, sõltumata sissetulekust.

Arenemisruumi veel on

Vaimne tervis ja panustamine kodanikuühiskonda on need valdkonnad, kus Hongkongi eakatel on veel ruumi arenemiseks. Vabatahtlik töö ja muul moel ühiskonda panustamine ei ole nii kõrge kui läänemaades ning vaimse tervise probleeme ei tähtsustata ja abi otsimisega oodatakse aastaid. Enesetappe esineb kõige enam üle 65-aastaste seas ja arvatakse, et ühel kolmest eakast on depressiooni sümptomid. Hongkongis ei ole ka riiklikku pensionisüsteemi, mistõttu sõltuvad inimesed vananedes oma perekonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles