Sooneutraalsuse uus tase: lennufirma ei luba lendudel kasutada sõnu «ema» ja «isa» (11)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qantase lennuk
Qantase lennuk Foto: © Jason Reed / Reuters/REUTERS/Scanpix

Austraalia lennufirma Qantas hakkas oma töötajatelt nõudma soospetsiifiliste sõnade vältimist. Nüüdsest ei tohi lennumeeskond kasutada sõnu nagu «ema,» «isa» ja inglise keeles abikaasa soolisi nimetusi («husband» ja «wife»).

Hiljuti lekkisid Qantase lennufirma sisedokumendid, kus on kirjas, et lennufirma töötajad peaksid teatud sõnu vältima, kuna need ei ole «sooliselt sobivad,» vahendas news.com.au.

Kuuldavasti saatis lennufirma kõigile töötajatele välja infolehe, kus õpetati vältima sõnu, mis võivad sooteemadel tundlikumale LGBT kogunnale solvavaks olla. 

Infolehel oli kirjas, et kui reisijatega suheldes kasutatakse pidevalt abikaasade soolisi nimetusi («husband» ja «wife»), võib see taastoota ideed, justkui oleks inimesed alati heteroseksuaalsetes suhetes.

«Samamoodi võib sõnade «ema» ja «isa» kasutamine panna mõned perekonnad end tundma väljajäetuna- seda nii samasooliste paarida kui ka üksivanemaga perekondade puhul,» seisis infolehes.

Nende sõnade asemel soovitatakse salongipersonalil kasutada sõnu nagu «partner,» «abikaasa (spouse)» ja «vanem,» et mitte diskrimineerida LGBT kogukonda.

Infolehel on aga kirjas, et see kuidas me keelt kasutame, võib muuta teatud inimgrupid nähtamatuks. «Näiteks sõna «esimees» kasutamise alatooniks on, et kõik juhid on alati mehed,» seisis dokumendis.

Samuti palutakse meeskonna meessoost isikutel proovida vältida vahelesegamist, kui naine räägib. Nimelt on mitmed uuringud näidanud, et nii töökeskkonnas kui ka vabas õhustikus tuleb tihti ette, et mehed segavad vahele, kui naine räägib, samal ajal kui vastupidist juhtub harva.

Kuigi lennufirma on tahtnud vaid head, on Qantase soovitused toonud kaasa pahameeletormi sotsiaalmeedias. Paljud süüdistavad lennufirmat, et see oleks pidanud jääma oma liistude juurde ning mitte siduma end ühiskonna sotsiaalsete probleemidega.

Sõna on võtnud ka Austraalia endine peaminister Tony Abbot, kelle arvates on tegemist «poliitilise korrektsusega, mis on ületanud igasuguse piiri.»

Abbot arvab, et kui lennufirma tahab oma klientidele paremat teenust osutada, võiks nad hoopis hindu alandada, mitte «mõttepolitseiniku» mängimisega tegeleda. «See on täielik raha raiskamine,» pahandas Abbot.

Mees lisas, et ta on olnud sadadel Qantase lendudel ja nende salongipersonal on alati väga meeldiv olnud ning sellised nõudmised on lennusaatjate jaoks suisa solvavad. «Nad on niigi pidanud tegelema igat tüüpi inimestega, neil pole vaja sellist jaburust, tõesti ei ole,» jätkas Abbot.

Qantase esindaja sõnul oli nende eesmärgiks aga pakkuda vaid kaasavamat töökeskkonda. Samuti loodi lennufirma esindaja sõnul infolehed kasutades Austraalia Mitmekesisuse Nõukogu soovitusi.  

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles