Mis juhtuks lennukiga, kui see lendaks eri planeetidel? (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: M. Kornmesser/AFP/Scanpix

Meie jaoks tavapärased lennukid on loodud lendama loomulikult vaid Maa atmosfääris. Kuid mis juhtuks nende samade lennukitega, kui nad lendaksid teiste päikesesüsteemi planeetide atmosfäärides?

Kuigi ükski lennukitest (lennukis olevatest inimestest rääkimata) teiste planeetide atmosfäärides kuigi kaua vastu ei peaks, avaldaks iga planeet õhusõidukile erinevat mõju, vahendas Business Insider.

Tuntud veebinaljade lehekülje xkcf asutaja Randall Munroe uuris välja, mis siis täpsemalt meie lennukitega eri planeetide atmosfäärides juhtuks.

Lennukid kasutavad Maa atmosfääris olevat õhku, et siis tiibade all ja kohal oleva õhusurve muutmisega õhus püsimist, kõrgemalt tõusmist ja langemist tekitada. Planeet Merkuuril aga näiteks ei olegi atmosfääri, mis tähendab, et lennukil polekski kuidagi võimalik Merkuuri pinnalt tõusta. Kui lennuk võtaks hoogu kaljuveerel ja prooviks siis kaljuäärelt õhku tõusta, kukuks see Merkuuril lihtsalt otse maha.

Veenuse atmosfäär on aga 60 korda tihedam kui Maal, mis tähendab, et seal oleks piisavalt (või rohkemgi veel) õhku, et lennuk saaks vabalt õhku tõusta ja manööverdada. Kuna aga Veenuse õhutemperatuur on 205 kraadi, hakkaks lennukit kattev metall ühel hetkel lihtsalt sulama ning lennuk süttiks põlema.

Marsi atmosfäär on sada korda hõredam kui Maal. See tähendab, et lennuk peaks liikuma väga kiiresti (vähemalt helikiirusel), et tekitada piisav õhusurve tiibade all ja kohal, et lennuk saaks õhku tõusta.

Jupiteri gravitatsiooni tõttu kaaluks lennuk seal 2.3 korda rohkem kui Maal. Seega peaks lennuki mootor olema seal kolmekordse võimsusega. Sellisel juhul saaks lennuk mõnda aega lennata küll, enne kui see täielikult Jupiteri atmosfääris külmuks või liiga tiheda õhusurve all lömastuks.

Saturnil saaks lennukiga lennata umbes sama võimsuse juures nagu Maal. Kuid nagu ka Jupiteril, on Saturnil sedavõrd külm (-168 kraadi), et lennuki kõik mehanismid lihtsalt külmuks ning õhusõiduks potsataks peagi maha.

Uraan on väga pime, külm ja kõle paik. Uraanil kaaluks lennuk vähem kui Maal, seega saaks seal lennata küll, kui vaid lennuk -212 kraadi juures ära ei külmuks.

Neptuunil on kõige kiiremad ja tugevamad tuuled võrreldes teiste päikesesüsteemi planeetidega. Neptuuni tuulekiirus võib ulatuda suisa 670 meetrini sekundis. Kui lennuk jääks mõne Neptuuni tormi kätte, siis veel enne kui lennuk -212 kraadi juures külmuks, rebiks tohutu turbulents õhusõiduki tükkideks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles