Põhja-Korea diktaatorid on võltspassiga korduvalt lääneriike külastanud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorukese Kim Jong-uni võltsitud pass
Noorukese Kim Jong-uni võltsitud pass Foto: Handout ./REUTERS

Selgus, et Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja tema kadunud isa, Kim Jong-il on mõlemad kasutanud võltsitud Brasiilia passe, et lääneriike külastada.

Viie Euroopa riigi luureorganid on avaldanud, et 1990. aastatel kasutasid Kimid Brasiilia valepasse, et siis Euroopa riikidesse viisasid teha ja reisida, vahendas news.com.au.

Kadunud Kim Jong-ili võltspass
Kadunud Kim Jong-ili võltspass Foto: Handout ./REUTERS/Scanpix

Kuigi oli teada juba ka varem, et Põhja-Koread valitsev perekond on kasutanud võltsitud reisidokumente, oli seni väga vähe kindlaid näiteid. Ka ei ole Reutersis vastavaldatud võltsitud passikoopiaid avalikkus varem näinud.

Anonüümseks jääda soovinud lääne luureallika sõnul on võltsitud Brasiilia passide fotodel Kim Jong-un ja Kim Jong-il selgelt ära tunda. «Nad kasutasid neid [passe,] et välisriikide saatkondadest viisasid taotleda,» lisas allikas. Passides on kasutusel pärisnimede asemel võltsnimed Josef Pwag ja Ijong Tchoi.

Põhja-Korea suursaatkond Brasiilias on keeldunud meediale kommentaari andmast ning Brasiilia välisministeerium uurib hetkel asja.

Brasiillasest anonüümse allika sõnul nägid passid välja justkui täiesti seaduslikud reisidokumendid, mis saadeti siis erinevate riikide saatkondadesse. See tähendab, et võltsingut oli ülimalt raske tuvastada.

Ka Euroopa riikide luureallikad kinnitasid, et võltsitud passe on kasutatud vähemalt kahe Euroopa riigi viisa taotlemiseks. Hetkel pole veel tuvastatud, kas viisad ka väljastati. Samuti usuvad luureorganid, et Kim Jon-un ja Kim Jong-il kasutasid võltspasse, et reisida lisaks Euroopa riikidele veel ka Jaapanisse, Brasiiliasse ja Hongkongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles