Draama mägedes: poola alpinist hülgas kaaslased ja läks ise üliohtlikku tippu vallutama

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Facebookist/ @Altitude

Samal ajal kui terve maailma pilgud olid naelutatud taliolümpiamängudele, leidis maailma kõrguselt teisel tipul omamoodi sportlik draama.

Viimased kaheksa nädalat on poola alpinistide meeskond üritanud vallutada Karakoram mäestiku tippu nimega K2, mida enamik mägironijad on talvistes oludes pidanud ilmvõimatuks, vahendas National Geographic.

Lugu võttis aga ootamatu pöörde, kui meeskonna tugevaim ronija Denis Urubko teatas, et ta tahab tippu vallutada juba kaks nädalat varem, kui meeskonnaliider Krzysztof Wielicki oli plaaninud. Sellele järgnes vihane vaidlus, mille tagajärjel pakkis Urubko keset mäeahelikku oma asjad ja asus üksi maailma ohtlikuima tipu poole teele.

Ta keeldus endaga raadiosaatjat kaasa võtmast, millega pani ta kogu meeskonna teadmatusse tema heaolust keset karme olusid.

«Mida Denis tegi on väga isekas» ütles Wielicki läbi satelliittelefoni ajakirjanikule. «Denis arvab, et kõik keerleb tema ümber, ei see pole nii. Ta on pannud meid kõiki ohtu. Kui midagi peaks valesti minema, siis loomulikult peame üritama teda päästa,» selgitas Wielicki.

Eile hommikuks otsustas mees siiski ümber ning pöördus tagasi meeskonna juurde. Veidi aega hiljem oli meeskonna ametlikul Facebooki lehel kirjas, et Denis Urubko jätab ekspeditsiooni sootuks katki.

On üsna raske mõista, miks peaks keegi tahtma talvel Karakorami kõrgeimat tippu vallutada. Talvistes oludes langeb sellel ühel maailma kõrgeimal tipul õhutemperatuur kuni 62 miinuskraadini, mis on madalam kui Marsi keskmine õhutemperatuur. Lisaks sellele puhuvad seal talvel orkaanitugevusega tuuled.  

Pakistani, Hiina ja India piiril olev mäeahelik on aastaringselt üks surmavamaid terves maailmas, kuid talvel peavad isegi vilunud mägironijad sinna kippumist arutuks. Karakoram on kuulus lumelaviinide ja tormide poolest, mille tõttu on seal oma elud jätnud paljud ekstreemsuseotsijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles