Lummav, kuid kõhe video: miljoneid maksnud hüljatud olümpiarajatised

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellinikoni pesapalliväljak, Ateena, Kreeka. Mitte väga pikka aega tagasi oli väljakumuru kaunilt roheline, toolid erksinised, kuid pärast 2004. aasta olümpiamänge on see lagunenud ja muutunud järjekordseks Kreeka varemeks. 2017. aastal löödi väljakule püsti põgenikelaager.
Hellinikoni pesapalliväljak, Ateena, Kreeka. Mitte väga pikka aega tagasi oli väljakumuru kaunilt roheline, toolid erksinised, kuid pärast 2004. aasta olümpiamänge on see lagunenud ja muutunud järjekordseks Kreeka varemeks. 2017. aastal löödi väljakule püsti põgenikelaager. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Olümpia on uhke sündmus, mille puhuks rajatakse sageli hooneid ja ehitis, mida pärast spordivõistluste läbisaamist aga enam ei vajata.

George Takei on oma leheküljel jaganud videot, kus näeb, mis on saanud paljudest olümpiahoonetest.

  • Trampolino Olimpico, Cortina d'Ampezzo, Itaalia. Just sealses tornis tutvustas Šveitsi sportlane uut hüppamisstiili 1956. aasta taliolümpial. Daschleri tehnika domineeris spordis 40 aastat, torn saadeti aga vanaduspuhkusele aastal 1990.
  • Kelgu- ja lugerada, Sarajevo, Bosnia ja Hertsegoviina. Kelgurada ehitati 1984. aasta taliolümpiaks, hiljem kasutati seda maailmameistrivõistluste tarbeks. Kui 1991. aastal algas Jugoslaavias sõda, võttis kelguraja enda käsutusse suurtükivägi.
  • Olümpiaspordikompleks, Sarajevo, Bosnia ja Hertsegoviina. Kõik, mis 1984. aasta olümpiast järel, on kahjustatud olümpiasümbol. Osa kompleksist muudeti suisa surnuaiaks.
  • Olümpiaküla, Berliin; Saksamaa. 1936. aasta suveolümpial elas selles külas rohkem kui 4000 sportlast. Pärast seda muudeti küla sõjaväebarakkideks, mis kõigepealt kuulusid need Saksa vägedele, siis aga juba Vene omadele.
  • Olümpiabassein, Berliin, Saksamaa. Pärast 1936. aasta olümpiamänge jäi bassein lagunema, pärast seda kui Nõukogude väed Ida-Saksamaalt lahkusid. Pea 50 aastat kasutati seda KGB treeningalana.
  • Hellinikoni pesapalliväljak, Ateena, Kreeka. Mitte väga pikka aega tagasi oli väljakumuru kaunilt roheline, toolid erksinised, kuid pärast 2004. aasta olümpiamänge on see lagunenud ja muutunud järjekordseks Kreeka varemeks. 2017. aastal löödi väljakule püsti põgenikelaager.
  • Ateena olümpia veekeskus, Kreeka. Kreeka kulutas 2004. aasta olümpiaks enam kui 9 miljardit dollarit, et ehitada erinevaid olümpiahooneid, kaasa arvatud basseini, mis nüüd seisab kasutuna.
  • Kanuu- ja kajakislaalomikeskus, Ateena, Kreeka. Aastal 2004 täitsid kreeklased esmakordselt olümpia ajaloos slaalomiraja soolase veega. Ja seejärel lihtsalt hülgasid selle.
  • Laoshani BMXi rada, Peking, Hiina. 2008. aasta suveolümpial võeti kavasse esmakordselt BMXi-sõit. Rattad sõitsid minema, rada jäeti hooletusse.
  • Olümpia veekeskus, Rio de Janeiro, Brasiilia. Pärast 2016. aasta olümpiamänge oli kavas muuta keskus kogukonna ujumiskeskuseks. Plaanist asja ei saanud ja hoone laguneb.
Abandoned Olympic Sites

It certainly is sad to see these once great sites fall into a state of such disrepair-- do you agree? via INSH

Posted by George Takei on Thursday, 22 February 2018
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles