Uuring: parimad riigid Euroopas, kuhu õppima minna (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikoolilinn Heidelberg Saksamaal
Ülikoolilinn Heidelberg Saksamaal Foto: Thomas Kakalik/PantherMedia /

Hiljutises uuringus selgusid kõige paremad riigid Euroopas, kuhu välismaalane võiks minna haridust omandama.

Uuringu viis läbi study.eu, kes võrdles 30 Euroopa riiki eri näitajate alusel, vahendas Lonely Planet. Kõige olulisemaks faktoriks pingerea seadmisel oli haridussüsteemi kvaliteet riigis, mis moodustas tervelt 45 protsenti hinnangust. Olulisel kohal olid veel taskukohasus, tööturu avatus välistudengitele ning isiklik turvalisus.

Sama uuring viiakse läbi iga aasta ning nagu ka eelmisel aastal, on Saksamaa nimekirjas esikohal. Nimelt on Saksamaal haridussüsteem väga kõrgel tasemel ning ka riiklikes ülikoolides õppimine on tasuta. Lisaks sellele pakub Saksamaa mitte-inglisekeelse riigina teisena kõige rohkem inglisekeelseid õppekavasid. Esikohal on just inglisekeelsete õppekavade poolest Holland.

Suurbritannia saavutas kõrgeima koha hariduse kvaliteedis ning karjäärivõimalustes, kuid kuna õppetasud ulatuvad seal keskmiselt 23 000 euroni aastas, ei ole Suurbritannias õppimine kuigi taskukohane. Lisaks ulmelistele õppemaksudele on sissetulekuta tudengi jaoks Suurbritannias ka lihtsalt elada kallis.

Võrreldes eelmise aasta nimekirjaga on muutusi toimunud vähe. Sellegipoolest liikus sel aastal Prantsusmaa Hollandist koha võrra ette ning esikümnesse sisenes esimest korda tänu inglisekeelsete õppekavade kasutuselevõtele Poola.

Õppimiseks kõige paremate Euroopa riikide top 10 on järgmine:

1. Saksamaa

2. Suurbritannia

3. Prantsusmaa

4. Holland

5. Venemaa

6. Šveits

7. Rootsi

8. Belgia

9. Itaalia

10. Poola

Puhtalt haridussüsteemi kvaliteedile keskendudes lisanduks nimekirja veel Iirimaa ning Hispaania.

Foto: Kuvatõmmis/ Study.eu

Kõige taskukohasemate riikide nimekirja jõudsid ka meie lõunanaabrid Läti ja Leedu, olles top kümnes üheksandal ja kümnendal kohal. Eesti paraku mitte üheski kriteeriumis esikümnesse ei jõudnud.

Koondnimekirjas jäi Eesti 30 riigist viimase kümne hulka, kusjuures nimekirja lõpus olevate riikide pingerida on esitatud tähestiku järjekorras ning mitte tulemuse alusel.

Kogu uuringu ning erinevatele kriteeriumitele vastavad nimekirjad leiad SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles