9 reisimisega seotud müüti, mis ei vasta tõele (3)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Inna Talan/PantherMedia /

Reisimise ja lendamisega seoses levib palju linnalegende, millest suur osa ei vasta tõele.

Levinumad reisimüüdid on kokku kogunud Readers digest ja Fox news.

Mõni hull reisija võib lennu ajal ukse avada

Kui ka mõnel reisijal tekib tahtmine kümne kilomeetri kõrgusel lennates ust avada, ei ole see tal lihtsalt võimalik. Meeltesegaduse, alkoholi või paanika tõttu on küll mitmed reisijad üritanud ust avada, kuid kellelgi pole see veel õnnestunud. Nimelt on ukse avamine ülimalt raske kui mitte suisa võimatu nii ukse kuju kui ka kabiinisisese ning õues oleva õhurõhu erinevuse tõttu suurtel kõrgustel.

Odavlennufirmad pakuvad alati soodsaimaid lennupileteid

Kuigi odavlennufirmadel Ryanairil, easyJetil ja Norwegian Airlinesil on keskmiselt soodsamad lennupiletite hinnad, ei kehti see kõigi lendude ja kuupäevade puhul. Alati tasub uurida erinevate lennuettevõtete pakkumisi ning mitte piirduda vaid odavlennufirmade veebilehekülgedega.   

Lennusaatjad on lennukis reisijate mugavuse pärast

Kuigi salongipersonal hoolitseb lennukis ka reisijate mugavuse eest, võiks seda võtta kui lisaboonust. Lennusaatjate peamiseks tööülesandeks on tagada reisijate ohutus. See tähendab seda, et lennusaatja sõna on lennukis seaduseks ning kui ta palub sul midagi teha või mitte teha, pead kõigi turvalisuse huvides sellele alluma.

Kruiisil olles on «kõik-hinnas»

Iga kruiis reklaamib end erinevalt ning paljud jätavad mulje, justkui oleks kõik teenused juba hinna sees. Enamasti on küll hinna sees majutus ja toit kruiisilaeval, kuid spaa, alkohol ning õhtused üritused laeval võivad maksta juba lisaks. Samuti kui soovid kruiisil eri sihtkohtades minna piirkonda avastama, on kõik ekskursioonid lisatasu eest.

Seega, kui kruiisi hind tundub olevat liiga hea, et olla tõsi, siis see tavaliselt polegi.

Duty-free poes on kaup soodsam

Duty-free poed ei pea osade kaupade pealt riigile makse maksma, kuna tehniliselt ei impordi nad oma kaupa riigi sisse, vaid riikidevahelistesse «väravatesse» ehk lennujaamadesse. See aga ei tähenda, et nad ka tegelikult soodsamat hinda pakuksid.

Tihtipeale lisavad duty-free poed võidetud maksude arvelt sellevõrra lihtsalt suurema omahinna. Kuigi aeg-ajalt võib tõepoolest duty-free poest mõne kauba puhul leida soodsama hinna kui internetist või tavapoest, tasub siiski enne kalli brändikauba ostu veidi eeltööd teha.

Viimase hetke piletid on kõige soodsamad

2014. aastal tehtud uuringus selgus, et kõige soodsamad piletid on saadaval keskmiselt 57 päeva enne lendu siselendude puhul ja 171 päeva enne lendu rahvusvahelistel liinidel. Kui lennufirmad peavad pooltühja lennuki täitmiseks hinda alandama, on nad piisavalt organiseeritud, et teha seda varem kui päev enne lendu.

Lennukis jääme kiiremini purju

1930. aastal teatas ameeriklasest psühholoog R.A. McFarland, et suurematel kõrgustel hõredamas õhus võib alkoholil olla inimesele kuni viiekordne mõju.

Kuigi kõrgetel mägedes ronides vastab see tõele, on lennukisisene rõhk sarnane maismaal oleva õhurõhuga. Seega lennukis olek purju jäämist kuidagi eriliselt ei mõjuta.

Igal pool saab inglise keelega hakkama

Skandinaavias võib tõepoolest isegi kümneaastasega lihtsama vestluse inglise keeles maha pidada, kuid mööda maailma ringi rändamiseks peaks ka mõni teine keel veel suus olema. Abiks oleks kahtlemata hispaania või hiina keel.

Igal juhul on mõistlik enne reisi õppida selgeks mõned põhifraasid kohalikus keeles, et mitte võõras kohas täiesti hätta jääda.

Võõrastega toa või transpordi jagamine pole turvaline

Eramajas koos võhivõõraga ööbimine või tundmatu kohalikuga koos autoga sõitmine võib paljudele tunduda ohtlikuna.

Tuntud kodumajutuse pakkumise leheküljed Airbnb ja Couchsurfing või sõidujagamise rakendus Uber on just eraisikutelt eraisikutele pakkumise ideele üles ehitatud. Kusjuures kõik need leheküljed võtavad turvalisust ülimalt tõsiselt ning neis on välja töötatud suurepärased tagasiside jätmise süsteemid. Kui kardad oma turvalisuse pärast, kontrolli enne reisile minekut, et sinu majutajal oleks kindlasti eri riikidest pärit reisijate poolt jäetud tagasiside.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles