Hawaiil ohustab fekaalireostus paradiisirandasid ja joogivett

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Waikiki rand Honolulus
Waikiki rand Honolulus Foto: MARCO GARCIA/REUTERS/Scanpix

Hawaii võitleb reovee probleemiga, mis kujutab endast ohtu kohalikele ning võib ka turistid pikaks ajaks minema peletada.

Hawaii põhjavesi ja rannad on nii reostunud, et sealsed korallrahud on ohus ning turistid saavad ujumisest nahalööbeid, vahendas The Sun.

Reostuse ohvriteks pole langenud mitte ainult surfarid ja snorgeldajad, see ohustab peamiselt osariigi joogivett, meretaimestikku ning loomastikku.

Vee kehva kvaliteedi põhjuseks on see, et maa sees olevatest reoveehoidlatest imbub kanalisatsioonivesi põhjavette ning jõuab sedasi nii merre kui ka joogivee hulka.

Osariigi terviseameti andmetel on Hawaii kaheksal suuremal saarel kokku 88 000 reoveehoidlapaaki, mis on rohkem kui üheski teises USA osariigis. Paraku on paagid aga lekkima hakanud ning olukorda pole võimalik kiirelt ja efektiivselt parandada. Nimelt võtaks paakide asendamine mitu aastat aega ning läheks maksma 1,75 miljardit dollarit (1,4 miljardit eurot).

Terviseameti raporti kohaselt kujutab paakidest immitsev reovesi endast olulist ohtu inimtervisele, kuna see on puhastamata ning sisaldab baktereid, viiruseid ja patogeene, mis kõik võivad põhjustada haigusi. Lisaks sellele on reovesi nitraadirohke, mis võib kahjustada Hawaii tundlikke ökosüsteeme, nagu näiteks korallrahud.

Hawaiil esines reovee probleeme ka juba 2015. aastal, kui tugev vihm uhtus 1,9 miljonit liitrit kanalisatsioonivett Honolulus olevasse Waikiki randa ning ametnikud hoiatasid inimesi ujumise eest. Praegune kriis on aga palju ohtlikum, kuna tegemist pole mitte ühekordse vihmavee põhjustatud lekke, vaid pideva immitsemise probleemiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles