Põhjus, miks lennukiga lennates tuleks kanda päikesekreemi

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Scanpix

Võib-olla võtame lennukisse kaasa kaelapadja ja mõned snäkid, et lend mugavamalt läheks, kuid kõige olulisemat asja- päikesekreemi kandmist lennukis, ei oska me ette planeerida.

Lennukis oleme küll siseruumis, kuid sellegipoolest avaldab päike seal meile palju suuremat mõju kui maa peal olles, vahendas Travel+Leisure.

«Kuigi lennuki aknad blokeerivad UVB kiirgust, tulevad UVA kiired aknast siiski läbi. Arvestades kõrgust, millel lennates oleme, on UV kiired palju intensiivsed ning võivad olla ka palju kahjustavamad,» sõnas New Yorgis resideeruv dermatoloog Dr. Marissa Garshick.

Lendamise ja päikesepõletuse seose kohta koostati ka 2015. aastal uuring, kus võrreldi UV kiirguse taset lennuki kokpitis ja solaariumis. Uurijad leidsid, et 9000 meetri kõrgusel olles on 56 minuti jooksul kokpitis olles kahjulike kantserogeenide tase sama kõrge, kui solaariumis 20 minutit veetes.

Kuigi piloodid ja lennusaatjad on suuremas ohus, kuna nemad veedavad pikema aja õhus, peaksid kõik lennukiga reisijad – ning eriti just akna all istujad- võtma päikesekiirguse tugevust kõrgustes tõsiselt.

Lennu ajal on oluline kaitsta end mitte vaid UVA, vaid ka UVB kiirte eest, mis võivad põhjustada naha vananemist ja vähki, sõnas Dr. Garshick. Ta soovitab kasutada päikesekreemi, mis kaitseb niisiis nii UVA kui ka UVB kiirguse eest ning on tugevusega vähemalt SPF 30.

Päikesekreem tuleks nahale kanda 30 minutit enne lendu ning uuendada iga kahe tunni tagant, eriti pikkadel lendudel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles