Igapäevased ravimid, mis võivad lennul tarbides olla kahjulikud või isegi surmavad

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Caro / Frank Sorge/Caro / Frank Sorge/Scanpix

Kuigi lendamine on üks turvalisemaid transpordiviise, kaasnevad lendamisega mõned terviseriskid, mis ei sõltu lennu pikkusest. Lennuki eriline keskkond võib nimelt panna mõningaid ravimeid tarbivad reisijad ohtu.

Sellised igapäevased ravimid on näiteks allergiarohud, hormoonravimid nagu beebipillid ning mitmed ravimid, mida kasutatakse südameataki ja infarkti ärahoidmiseks, vahendas The Sun. Ravimid nagu paratsetamool või külmetushaiguste vastased ravimid on aga lendamise ajal täiesti ohutud.

Reisilennukites on sarnane õhurõhk nagu maa peal 3000 meetri kõrgusel olles. Sellises õhurõhu tasemes on omandatavat hapnikku vaid 14,3 protsenti, mis on palju vähem kui maa peal olev 20,9 protsenti. Samuti on lennukis pikka aega üsna ebamugavas asendis istumise tõttu verevarustus häiritud. Lisaks sellele tekitab lennuki ülikuiv õhk kergesti vedelikupuuduse. Kõik see tõstab veenitromboosi tekke ohutaseme kõrgele.

Hormonaalsed ravimid ja hormoonidel põhinevad rasestumisvastased vahendid

Paljud rasestumisvastased pillid ja muud hormonaalsed vahendid võivad suurendada trombi tekkimise riski. Ka hormoonravimid, mis sisaldavad östrogeeni ning mõned viljakusravimid nagu gonadotrofiin võivad ohtu suurendada.

Kui võtad neid ravimeid, ei tähenda see seda, et sa nüüd lendama ei peaks või et peaksid ravimite võtmise lõpetama. Miljonid naised lendavad rasestumisvastaseid pille võttes ega kannata mitte mingisuguste kõrvalmõjude käes. 

Hormoonravimeid võttes ja lennates suurendab siiski riski see, kui sul on süda haige, oled diabeetik või oled varem läbi elanud insuldi või infarkti. Sellisel juhul võtab inimene tavaliselt lisaks ka südameravimeid, mis kõik kokku moodustab juba parajalt ohtliku kombinatsiooni.

Kui võtad hormoonravimeid ja südameravimeid või kahtlustad, et sul võib olla kalduvusi trombi tekkeks, võta kindlasti  enne lendamist ühendust oma arstiga. Arst võib sulle vajadusel lendamiseks välja kirjutada verd vedeldava ravimi.

Antihistamiinid

Paljud reisijad võtavad lendamise ajal allergiarohuna tuntud antihistamiine kas allergia raviks või lastele parema une tekitamiseks, seda just pikamaalendudel. Mõned valivad just sel põhjusel uinutavad antihistamiinid nagu näiteks prometasiini.

See on aga halb idee, kuna seda tüüpi antihistamiinid võivad takistada hingamist, mis võib juba niigi väiksema hapnikusisaldusega õhu korral muutuda eriti ohtlikuks.  

Kui tunned, et sa ise või keegi su pereliikmest vajab lennukis uinumiseks abi, ära kasuta antihistamiini. Konsulteeri oma arsti või apteekriga, et leida lendamise ajaks sobivaim unerohi.

Une tekitajaks sobivad hästi melatoniinitabletid või looduslik preparaat palderjan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles