Video: sukeldujad avastasid maailma pikima veealuse koopa

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Populaarse Mehhiko turismikuurorti Tulumi lähedal avastasid sukeldujad maailma kõige pikema veealuse koopa.

Veealuse maailma arheoloogid avastasid eelmisel nädalal, et Yucatani poolsaarel Tulumi lähedal olev koobaste süsteem nimega Sac Actun on omavahel täielikult ühendatud, mis teeb sellest ühe 348 kilomeetri pikkuse koopa, vahendas Travel and Leisure.

Koobaste süsteemi on Gran Acuifero Maya (GAM) organisatsioon uurinud juba viimased kümme kuud. Nende sukeldujad vaatlesid üle 200 veealuse koopa ning avastasid nüüd, et kõik väiksemad koopad on omavahel ühenduses.

Veealune hiigelkoobas pole mitte lihtsalt ebatavaline geoloogiline avastus. Leiu üle on eriti rõõmsad ka arheoloogid, kes loodavad, et koobastes on peidus ka iidse maiade tsivilisatsiooni jälgi.

Nimelt arvavad arheoloogid, et maiad võisid koobast pidada sissepääsuks maa-alusesse maailma. Koobaste süsteemi uurides leidsid arheoloogid inimluid ja potikilde, mis on pärit mitme tuhande aasta tagusest ajast. GAM usub, et seesugune uus avastus võib aidata arheoloogidel iidset maiade tsivilisatsiooni paremini mõista.

«See aitab meil ehk paremini mõista, kuidas toimisid vanad rituaalid, palverännaku sihtkohad ja kuidas tekkisid hispaanlaste-eelsed asulad,» selgitas GAMi juhataja Guillermo de Anda.

GAM jätkab koobaste avastamist, et uurida ega need pole ühendatud veel kolme lähedaloleva süsteemiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles