Galerii: Boliivia turult leiad laama looted, öökullisuled ja kuivatatud konnad

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Boliivia pealinnas La Pazis asub paik nimega Mercado de las Brujas, mis tähendab nõidade turgu ja kus pakutakse kõikvõimalikke kummalisi kaupu.

Kui enamasti toovad turistid reisilt suveniiriks kaasa võtmehoidja, külmkapimagneti või mõne iseäraliku mänguasja, siis Mercado de las Brujast saab kaasa tuua palju võikamaid meeneid.

Nõidade turg asub 3600 meetri kõrgusel merepinnast asuva La Pazi turistirohkel tänaval. Siinsetest traditsioonilistest müügiputkadest leiab lisaks taimesegudele ja suveniiridele ka õnne toovaid esemeid nagu laama looted, linnusuled ja kuivatatud konnad, vahendas DailyMail.

Laama loode on turu kõige populaarsem toode, kuna seda kasutatakse kohalikus Aymara kultuuris kurjade vaimude eemalepeletamiseks. Laama loode tuleb kurja eemale hoidmiseks matta uute hoonete alla. Paljud kohalikud ehitajad toovad igale ehitusobjektile laama loote, et õnnetusi ära hoida.

Põliselanike ülekaaluga Boliivia on küll valdavalt kristlik riik, kuid kohalike indiaanlaste eelkristlikud traditsioonid on endiselt tugevad. Viimastel aastatel on huvi traditsiooniliste uskumuste vastu kohalike seas veelgi kasvanud.

Turu «eksootilisemaid» tooteid, nagu metsikute kasside kuivatatud laipasid ja vikunjade jalgu, pole kahjuks või õnneks enam lettidel näha, kuna ametivõimud keelasid kaitse all olevate loomaliikide püüdmise. Mõni müüja hoiab neid endiselt alles, et turiste ligi meelitada, kuigi müüa neid enam ei tohi.

Kuigi laama loode on kahtlemata turu popim kaup, on külastajate seas populaarsed ka kuivatatud konnad, eriti veel kui konnale on suhu pandud sigaret.

Kohalike seas on levinud ka leebemad ohvriannid jumalatele. Näiteks pakuvad kaevanduste töötajad jumalatele ohvriandideks maiustusi, alkoholi ja kokalehti, et kompenseerida looduse rüpest võetud rikkusi. Samuti loodavad kaevandajad, et ohvriannid aitavad maa all olles ära hoida õnnetusi.

Mercado de las Brujas on avatud iga päev kella 9.30–19.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles