Iisraeli kõrbes kadunuks jäänud turist peab end Jeesuseks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Iisraeli kõrbes juba novembrikuus kaduma läinud briti turisti arvatakse põdevat «Jeruusalemma sündroomi» pärast seda, kui mehest leiti mahajäänud piiblilehtede rada ning isetehtud kabel.

Oliver McAfee on 29-aastane Põhja-Iirimaalt pärit vaga usklik, kes kadus 21. novembril Iisraeli lõunaosas asuvas Negevi kõrbes, vahendas Fox News.

Mehe leidmiseks on tema sõbrad teinud Facebooki grupi, kus jagatakse kogu mehe kadumisega seotud infot. Lehel on kirjas, et Oliver läks oktoobri lõpus Iisraeli jalgrattamatkale, et Püha Maad avastada. Ta plaanis jääda viieks nädalaks ning naasta kodumaale detsembris, kuid koju tagasi pole ta jõudnud.

«Jeruusalemma sündroomiks» nimetatakse psühholoogilist seisundit, kus inimene kogeb religioosseid kujutlusi ning usub, et tema ongi järgmine Messias või mõni piiblitegelane või hakkab lihtsalt käima pühades kohtades, hüljates kogu senise elu.

Selline seisund tekib tihti pärast Jeruusalemma külastamist ning võib mõjutada ka neid, kel varasemalt mingeid psühholoogilisi probleeme pole esinenud. Enamasti möödub seisund siis, kui inimene Iisraelist lahkub.

Alguses arvasid ametnikud, et McAfee eksis lihtsalt rajalt, kuna tema sõbrad leidsid raja lähedalt enamiku tema isiklikest esemetest, nagu ratas ja sülearvuti.

Kui mehe leidmiseks algatati päästeoperatsioon ning päästjad leidsid piiblist väljarebitud lehed, millest igaühe peale oli asetatud kivid, usuvad ametnikud nüüd, et briti noormees põeb «Jeruusalemma sündroomi» ja läks kõrbesse tahtlikult.

Lisaks piiblilehtedele leiti ka käsitsi kirjutatud piiblilõike ning viiteid piiblilugudele. Ühes kirjutistes oli viidatud sellele, kuidas Jeesus läks kõrbesse paastuma.

Päästetiim leidis samuti isetehtud «kabeli», mida nad usuvad McAfee tehtud olevat. «Kabel» kujutas endas ringikujulist süvendit liivas, mida oli tasandatud jalgratta tööriistaga.

Seda, et McAfee võib põdeda «Jeruusalemma sündroomi» kinnitas teadaolevate andmete põhjal ka endine psühhiaater ja «Jeruusalemma sündroomi» ekspert dr Moshe Kalian. Arsti hinnangul tundub, et mehel on tõesti «mingit tüüpi religioosne kogemus kõrbes», mis meenutab sündroomi põdejaid.

McAfee sõbra Mark Fletcheri sõnul on tegemist vaikse ja tagasihoidliku inimesega. «Aga kui ta end üks hetk avab, on ta suure südamega ja abivalmis tore tüüp,» lisas sõber.

Meest on otsinud nii koerad, droonid kui ka kümned vabatahtlikud. Üks vabatahtlik sõnas, et «tundub, et ta on läbi viinud igasuguseid eri tseremooniaid, millest me eriti aru ei saa.»

Meest on viimati märgatud 22. novembril Mitze Ramoni sõjaväebaasi lähedal, kus CCTV videolindile on jäänud pimeduses liikuv tundmatu mees, keda arvatakse olevat McAfee.

Vabatahtlikud loodavad, et mees on jõudnud kõrbest välja tee peale ning hääletanud piirkonnast välja, kuigi on ka üsna tõenäoline, et McAfee on leidnud kõrbes oma otsa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles