Millise riigi seadusi peab lennukis järgima?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol
Alkohol Foto: Z Jan/PantherMedia / Z Jan/ Scanpix

Enamikel juhtudel kehtivad lennukis selle riigi seadused, mis riigis lennuk registreeritud on, isegi kui nii lennuki sihtkoht kui ka lähtekoht on hoopis kolmandad riigid.

Seaduse kohaselt võidakse niisiis mõne Ameerika Ühendriikide lennufirma lennukis Eesti mõistes täisealisele, 18-aastasele noorele alkoholi serveerimisest keelduda, kuna Ühendriikides tohib alkoholi tarbida alates 21. eluaastast.

Reegel ei kehti tavaliselt siis, kui lennuk on veel maapinnal, kuna siis on domineerivaks siiski hetkel viibitavas riigis kehtivad reeglid, vahendas Traveller. Näiteks ületas Inglismaal Leeds lennujaamas seisnud Pakistan International Airlines lennuki kapteni Irfan Faizi alkoholi tase veres Suurbritannias lubatud taseme kolmekordselt ning teda ei lubatud seetõttu juhipulti.

Kuigi lennuk oli registreeritud Pakistanis ning Pakistani reeglite kohaselt oleks piloot lubatud igal juhul sõitma, mõisteti ta Suurbritannias süüdi ning pidi suisa 11 kuud vangis olema.

Samas on Iraan selles osas erandiks. Näiteks on Iraanis naistel (ka turistidel) peakatte kandmine seadusega kohustatud, kuid veel Iraani pinnal viibides, kuid mõne välisriigi lennukisse sisenedes eemaldab enamik naisi oma peakatte ja seda täiesti seaduslikult.

Erandid kehtivad siin ka narkootiliste ainete veos. Kui näiteks Singapore Airlines lennul, mis liigub Singapurist Frankfurti avastatakse, et reisija omab ebaseaduslikke narkootikume, mõistetakse tema üle kohut Saksamaa, mitte Singapuri seaduste järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles