Jaapani kõhedaim vaatamisväärsus: suitsiidimets

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aokigahara mets
Aokigahara mets Foto: The_Evenesce_Photographer / Alamy/Vida Press

Jaapanis asub mets nimega Aokigahara, kuhu kohalikud lähevad oma eluga hüvasti jätma.

Vana-aasta õhtul tegi Youtuber Logan Paul tohutut negatiivset vastukaja tekitanud videopostituse Aokigahara metsast, kus ta filmis enesetapu teinud meest, vahendas news.com.au. Kuigi Logan Paul võttis video kiirelt maha, jõudis siiski juba paljudel tekkida küsimus, mis koht see selline on ja miks inimesed sinna surema lähevad.

Kus Aokigahara asub?

Aokigahara on tiheda taimestikuga mets Fuji mäe loodeosas. Kuna taimestik on seal niivõrd tihe, kutsutakse metsa «puude mereks».

Fuji mägi on kõrgeim terves Jaapanis ning asub ligi saja kilomeetri kaugusel pealinnast Tokyost. Aokigahara asub 30 ruutkilomeetri suurusel alal tardunud laava pinnasel. Laava katab Aokigahara pinnast alates sealsest viimasest vulkaanipurskest, mis leidis aset 864. aastal.

Suures metsas on palju jäiseid koopaid ning Aokigahara piirkond on oma ilu tõttu turistide seas populaarne.

Tihe mets pole kahtlemata paik õdusaks jalutuskäiguks. Puud on siin väändunud tihedalt ning pinnaseks olev tardunud laava neelab heli, mis tekitab üsna kõheda tunde. Sajad inimesed tulevad siia viimseid hetki veetma ning jalutavad metsa sooviga siit enam mitte iial lahkuda.

Kuidas muutus Aokigahara suitsiidimetsaks?

Ajalooliselt usuti, et Aokigaharas kummitab yurei või vaimud Jaapani mütoloogiast. Viimastel aastatel on mets muutunud maailma üheks populaarsemaks kohaks, kuhu inimesed tulevad endalt elu võtma. Olukord on niivõrd tõsine, et Jaapani võimud on pidanud metsa lisama hoiatavad märgid, mis soovitavad külastajatel mõelda oma perekonnale ning õhutavad neid enesetappe ennetavate institutsioonidega ühendust võtma.

Metsas oleval sildil on kirjas: «Sinu elu on väärtuslik kingitus sinu vanematelt. Proovi veel kord mõelda oma vanematele, vendadele ja õdedele ja lastele.»
Metsas oleval sildil on kirjas: «Sinu elu on väärtuslik kingitus sinu vanematelt. Proovi veel kord mõelda oma vanematele, vendadele ja õdedele ja lastele.» Foto: Atshushi Tsukada/AP/Scanpix

2003. aastal leiti metsast 105 hukkunut ning näiteks 2010. aastal registreeris kohalik politsei 200 enesetapukatset, millest 54 olid kahjuks ka edukad.

Enesetappude arv on Jaapanis kõrgeim märtsikuus, mis langeb kokku Jaapani majandusaasta lõpuga. Mõni tuleb metsa suisa telgiga, et siis saatuse üle veel järele mõelda.

Jaapanis on enesetappude arv üks maailma kõrgeimaid. Viimastel aastatel on Jaapani valitsus otsustanud Aokigahara enesetappude täpse arvu saladuses hoida, lootusega muuta metsa mainet.

Aokigahara metsast on 2016. aastal vändatud film nimega «Puude mets» («The Sea of Trees»), kus Ameerikast pärit mees läheb metsa enesetappu tegema, kuid kohtub siis kohaliku jaapanlasega, kes on metsa tulnud samal eesmärgil. Aokigaharas on toimunud ka 2016. aasta õudusfilmi «Mets» («The Forest») võtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles