Galerii: tuhanded filipiinlased evakueeruvad vulkaani hirmus

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Filipiinidel on aktiviseerunud Mayon vulkaan, mistõttu on oma kodudest lahkunud juba rohkem kui 12 000 inimest. 

Eile hakkas Filipiinide kõige aktiivsema vulkaani Mayoni kraatrist välja voolama laavat, mistõttu usuvad vulkanoloogid, et Mayon võib pursata juba lähipäevil, vahendas Telegraph.

Viimase ööpäeva jooksul on toimunud mitmeid vulkaanilisi maavärinaid, samuti purskab vulkaan välja auru- ja tuhapilvi. 

Kõigil vulkaanist seitsme kilomeetri raadiuses elavatel inimestel on palutud evakueeruda, samuti on välja antud mudavoolude ja toksiliste aurude hoiatusi. Hetkel on rohkem kui 12 000 inimest kodudest lahkunud.

Piirkonna tsiviilkaitse büroo juhi  Claudio Yucoti sõnul on vulkaani läheduses viibimine ohtlik just tuha sissehingamise tõttu. Samuti on Yucoti sõnul viimased nädalad olnud sajurohked, mistõttu võib Mayoni jalamil esineda maalihkeid ja mudalaviine.

Mayoni vulkaan on Filipiinide pealinnast Manilast 330 kilomeetri kaugusel edelas.

Vulkaanieksperdid kardavad, et tulemas on suurem purse, mis võib põhjustada püroklastilisi laviine. See tähendab ülikõrgel temperatuuril gaasi ja laava ja tuha segu, mis paiskub mäest alla tohututel kiirustel. Sellised laviinid hävitavad kõik oma teel. 

Viimane kord, kui Mayonist purskus laavat oli 2014. aastal ning siis evakueerus 63 000 inimest. 

Ekspertide hinnangul on praegu laava voolavam kui 2014. aastal, mis tähendab, et laavajõed võivad jõuda suurema kiirusega kaugemale, kui mõned aastad tagasi.

«Me näeme nende pursete vahel sarnasusi, kus vulkaani aktiviseerumise esimene faas algas laavavooludega ning kulmineerus siis plahvatusliku purskega. Seda proovimegi hetkel jälgida ning aidata inimestel olukorda vältida,» selgitas Phivolcsi juhti Renato Solidum.

2460 meetri kõrgusel Mayonil on olnud surmavaid purskeid ajaloos mitu. 2013. aastal hukkusid Mayoni purske tõttu vulkaanil matkavad neli turisti ja nende giid.

1814. aastal hukkus Mayoni purskes 1200 inimest, kui laavajõed matsid enda alla terve Caqsawa linna.

2006. aasta vulkaanipurske ajal ei olnud küll hukkunuid, kuid neli kuud pärast vulkaanipurset tabas piirkonda taifuun, mis pani liikuma vulkaanijalamil oleva vulkaanilise muda. Mudalaviinides hukkus ligi 1000 inimest.

Kuigi Mayon on viimase 500 aasta jooksul pursanud ligi 50 korda, on vulkaan endiselt  matkajate ja turistide seas populaarne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles