10 tavapärast, kuid ohtlikku puhkusereisi tegevust, millega võib surma saada (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: akg-images / Mel Longhurst/akg-images / Mel Longhurst/Scanpix

On ülimalt tavapärane Austraalias reisides ujuma minna, Tais puhates roller rentida ning põhimõtteliselt igal pool endast endel ehk selfie teha. See kõik võib osutuda aga ülimalt ohtlikuks.

 

Eelmisel nädalal toimus Egiptuses Luxoris kuumaõhupalliõnnetus, milles hukkus lõuna-aafrika turist ning sai viga veel 20 inimest. Sarnane õnnetus juhtus ka viis aastat tagasi, kui Luxori lähedal kukkus alla kuumaõhupall ning hukkus 19 inimest 21-st.

Kuumaõhupallisõit pole ainus populaarne turismitegevus, mis võib reisijale saatuslikuks saada, vahendas The Sun. Vaata, millised tavapärased tegevused võivad sind reisil olles ohustada.

Endli ehk selfie jaoks poseerimine 

Foto: Sergei Malgavko/Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Igal aastal jagatakse sotsiaalmeedias ligi 24 miljardit endlit. Turistid on tähelepanu ja meeldimiste kogumise nimel valmis võtma järjest suuremaid riske, et üks äge pilt saada.

Pennsylvanias Carnegie Mellon Ülikoolis ja Indraprastha Infoinstituudis Delhis viidi läbi uuring endlisurmade kohta. Selgus, et 2014 kuni 2016 aastate jooksul oli endast pildi tegemise ja ohtlikusse olukorda sattumise tõttu hukkunud 127 inimest. Huvitaval kombel olid 76 neist Indias.

Ühes traagilises juhtumis tahtis kümneliikmeline grupp endast paadil pilti teha, kuid paat läks ümber ja seitse inimest uppusid.

Peale India on populaarsed ka selfie-surmad Norra Trolltunga kivi juures, Peruu Machu Picchul ja Triana sillal Sevillas.

Mootorratta laenutus

Foto: imageBROKER/Manfred Bail/imago/imagebroker/Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on Tai kõige ohtlikum riik mootorratta õnnetuste poolest. Nimelt hukkub iga aasta Tais keskmiselt 5500 mootorratturit. Teatavasti seisneb põhjus mootorrataste kehvas tehnilises seisus ja kohalikes vajaka jäävates liiklejate turvalisus standardites.

Enne mootorratta laenutamist tee endale kindlasti tervisekindlustus ning veendu renditava masina korralikkuses.

Matkamine

Foto: imago stock&people/imago/Joana Kruse/Scanpix

Mitmed uuringud on tõestanud, et kõndimine ja matkamine on hea meie psüühikale, kuna aitab vähendada negatiivseid mõtteid. Sellegipoolest võib matkamises peituda teisi ohte.

Ameerika Ühendriikides on matkamine lumelauatamise ja kelgutamise järel kolmas suurim põhjus vabaajategevuste vigastusteks. Ühendriikide tervisestatistika keskuse andmetel on sul matkates 6,4 korda suurem tõenäosus surma saada kui langevarjuga hüpates.

Kuigi maailmas on palju ohtlike radadega mägesid, on Iirimaal asuv Skellig Michael oma surmaohu tõttu kurikuulus. Sellel UNESCO kultuuripärandi nimistusse kuuluval saarel on palju ohtlikke matkaradasid, kus libedate kaljude juures pole näiteks mingeid piirdeid. Lisaks arvukatele vigastustele hukkus näiteks 2009. aastal seal matkates kaks inimest.

Suure kanjoni külastamine

Foto: Felicia Fonseca/AP/ Scanpix

Suur kanjon on üks populaarsemaid turismisihtkohti Ameerika Ühendriikides, meelitades iga aasta kohale üle nelja miljoni külastaja. Paraku on kanjon ka ootamatult ohtlik.

Iga aasta hukkub kanjonis keskmiselt 12 inimest. Põhjusteks on enamasti kas terviserike, kuumarabandus, uppumine, enesetapp või ka lennuõnnetus.

Kuid iga aasta ligi 2-3 surma on põhjustatud üle kanjoni ääre libisemisest ja surnuks kukkumisest.

Hairünnakud

Foto: /Caters News Agency/Scanpix

2016. aastal leidis aset 84 hairünnakut terves maailmas. Kuigi enamasti seostatakse hairünnakuid pigem Austraaliaga, siis tegelikult asub kõige hairohkem rand Ameerika Ühendriikides.

Floridas asuv New Smyrna rand on kõige hairünnakute rohkem paik ruutkilomeetri kohta tervel maamunal. Ranna hairünnakute rekord pärineb 2008. aastast, kui haid ründasid ujujaid tervelt 24 korral. 2016. aasta septembris aga hammustasid haid kolme erinevat surfarit samas rannas kolme tunni jooksul.

2004 ja 2014 aastate vahel toimus maailmas 701 hairünnakut, millest 219 leidsid aset Floridas.

Helikopteri lennud

Foto: Stan Lim/AP/ Scanpix

Helikopterite allakukkumise tõenäosus on tervelt 35 protsenti suurem võrreldes tavalennukiga. Sellegipoolest ei hoia see turiste lendamast tagasi.

Hawaiil on kolm aktiivset vulkaani ning paljud saarestiku osad on mööda maad ligipääsmatud, mistõttu on tervel Hawaiil helikopterituurid üsna populaarsed.

Kuid helikopterisõidud on ka ohtlikud. 2016. aastal toimus kuus helikopteriõnnetust.

Vesilennukisõit

Sydney vesilennukiõnnetus
Sydney vesilennukiõnnetus Foto: Daisy Stockbridge Photography/Ca/Caters News Agency/Scanpix

Vesilennukid on paljudes paikades nagu Maldiivid, Austraalia ja Kanada ülitavalised turistide transportimise viisiks. Kui populaarsetesse puhkepaikadesse jõudmisesk on vaja ületada suuri merealasid, on vesilennukid suureks abiks.

Viimastel aastatel on paraku aga vesilennukitega palju õnnetusi ette tulnud.

2017. aasta uusaastaööl hukkus Sydney vesilennuki õnnetuses kuus inimest, kelle hulgas oli terve viieliikmeline perekond.

2015. aasta augustis toimus sama lennuki mudeliga õnnetus Kanadas, kus samuti kõik pardal olnud neli inimest hukkusid.

Viimastel aastatel on DHC-2 Beaver tüüpi vesilennukitega toimunud üheksa õnnetust koos 31 hukkunuga.

Mägironimine

Foto: JEAN-PIERRE CLATOT/AFP/SCANPIX

Igaüks teab, et Džomolungma on paras surmalõks, kuid Euroopas asuv Mont Blanc ei jää surmade poolest kuidagi maailma kõrgeimale tipule alla.

Iga aasta hukkub Mont Blancil ligi 100 inimest.

Teadaolevatel andmetel on Mont Blancil hukkunud kokku ligi 6000-8000 inimest, mis on rohkem kui ühelgi teisel maailma mäel.

Suvekuudel on Mont Blanc külastajate seas eriti populaarne, mis tähendab vähem ruumi, pikemaid ootejärjekordi radadele pääsemiseks ning vähemat arvu paiku vajadusel varjumiseks.

San Firmin Festival, Hispaania

Foto: Giovanni Simeone/ Vida Press

Üllatavalt on Hispaania kõige segasemal festivalil hukkunud kokku vaid 15 inimest, kuid iga aasta toob festival kaasa suure arvu vigastatuid.

Festival toimub iga aasta Põhja-Hispaanias ning kestab üheksa päeva. San Firmin festivalil ajavad vihaleaetud härjad festivalirahvast taga enne kui siis loomad ürituse raames hukatakse.

Eelmisel aastal torkasid pullid läbi kolm inimest juba festivali esimesel päeval ning viimasel päeval sai viga 13 inimest.

Ujumine Austraalia randades

Foto: akg-images / Mel Longhurst/akg-images / Mel Longhurst/Scanpix

Paljud armastavad meres ujumist, kuid mõned inimesed siiski alahindavad ookeani jõudu.

Austraalias hukkub tugevate hoovuste tõttu 20 inimest aastas, mis on suurimaks ohuks Austraalia ujujate seas.

Austraalia Surf Life Saving vetelpäästjate andmetel päästavad nad iga aasta ligi 15 000 inimest hoovuste käest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles