Miks on riikide passid eri tooni?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia pass muudab pärast Brexitit värvi
Suurbritannia pass muudab pärast Brexitit värvi Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Eesti pass on juba alates 2005. aastast punane ja mitte enam sinine. Mõne riigi pass on hoopis roheline või must. Millest see tuleneb?

Pärast Brexitit muutub Suurbritannia pass taas siniseks, kuigi seni oli see punaste kaantega.

Maailma riikide passe ongi enamasti vaid nelja värvi: sinist, punast, rohelist ja musta, vahendas Telegraph. Värvide varjundid võivad riigiti muidugi erineda ning näiteks roheline toon pole kõigil rohelistel passidel sama.

Passi suuruse ja formaadi on kõigile riikidele ette andnud Tsiviillennunduse Organisatsioon (ICAO), kuid kaanevärvi ja disaini saab iga riigi valitsus ise valida.

Euroopa Liidu liikmesriikide passid on enamasti Burgundia tooni punased ning Caricomi (Kariibi Kogukonna ja Ühise Turu) riigid kasutavad sinist passi.

«Mõni usub, et Burgundia punane tuleneb kommunistlikust ajaloost,» sõnas passide indeksi andmebaasi haldava ettevõte asepresident Hrant Boghossian. Samas ta ise ei kinnitanud seda ega lükanud ka ümber.

Sinine pass võib sümboliseerida aga uut maailma riikide jaoks nagu Põhja- ja Lõuna-Ameerika ning Okeaania.

Boghossian lisas, et Türgi näiteks muutis passid punaseks, kuna lootis Euroopa liiduga ühineda.

Passi värvivalik võib tuleneda ka usulisest kuuluvusest. Rohelist peetakse islami värviks, mistõttu pole üllatav, et islamiriigid nagu näiteks Maroko, Pakistan ja Saudi Araabia on valinud passi värviks just eri tooni rohelise.

Mõni riik valib mõne erilisema värvi, et silma paista ning rõhutada oma identiteeti. Näiteks  Šveitsi pass on erepunane ning Singapuri pass on erepunane ja isegi erkoranž. Kanada ajutine pass on hoopiski valge.

Passide tootmine on ülimalt kontrollitud protsess ning terves maailmas on ainult käputäis firmasid, kes sellega tegelevad, sõnas Boghossian.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles