4 riiki maailmas, kus ametlikuks aastanumbriks polegi tänasest 2018

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. jaanuar Põhja-Koreas
1. jaanuar Põhja-Koreas Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Kuigi enamiku maailma jaoks algab 1. jaanuaril Gregoriuse kalendrist tulenevalt 2018. aasta, ei ole sama süsteem kasutusel mitte kõikides maailma riikides. 

1. Iraan ja Afganistan

Iraani kalendri uut aastat võetakse vastu koos sümbolilise haft seen lauaga, kus on seitse pärsia keeles s-tähega algavat ning uueks aastaks õnne lubavat eset.
Iraani kalendri uut aastat võetakse vastu koos sümbolilise haft seen lauaga, kus on seitse pärsia keeles s-tähega algavat ning uueks aastaks õnne lubavat eset. Foto: NurPhoto/ Vida Press

Iraanis ja Afganistanis on hetkel 1396. aasta. Nendes riikides on kasutusel tihti iraani kalendriks nimetatav päikesel põhinev Hijri kalender, mida ei tohi segamini ajada enamikes islamimaades kasutusel oleva mitte päikesel põhineva Hijri kalendriga.

Iraanis kalender arvestab aega pööripäevade järgi ning maa liikumisest ümber päikese tulenevalt. Kui Gregoriuse kalendris on loodud kindlad reeglid selleks, et päikese liikumisega rütmis püsida, siis Hijri päikesekalender vaid astronoomilistel vaatlustel põhinebki, mis teeb selle oluliselt täpsemaks. Isegi pärast mitmeid reforme nihkub Gregoriuse kalender 3236 aasta pärast 1 päeva võrra, kuid iraani kalender on päikesest tulenevalt alati täpne.

Iraani uus aasta Noruuz algab täpselt kevadisel pööripäeval, mis jääb meie kalendri järgi 20. või 21. märtsile. Iraani ajaarvamine algus tuleneb prohvet Muhamedi Mediinasse mineku ajast, mis meie aja järgi leidis aset 622. aastal. Aja arvestamise algus on ka ainus religioonist tulenev osa iraani kalendrist.

2. Etioopia

Etioopia uue aasta vastuvõtt
Etioopia uue aasta vastuvõtt Foto: Godong / UIG/REX/ Vida Press

Etioopias on hetkel aastanumbriks 2010 ning aasta algab 11. septembril. Etioopia kalendris on 13 kuud, millest 12 kuus on 30 päeva ning 13. kuus on vaid viis päeva (liigaastal kuus).

Etioopia uus aasta algab ajal, mil tugevad vihmasajud hakkavad järele andma ning ere päike hakkab taas rohelisele lopsakale maale paistma. Kuna uus aasta algab aastaaja vahetumisega, toob see inimeste seas kaasa lootuse uuest ja paremast tulevikust.

Ajaarvamise algus on Etioopias Gregoriuse kalendrist seitse aastat maas, kuna nemad on arvutanud Jeesuse sündi teisiti.

3. Põhja-Korea

1. jaanuar Põhja-Koreas
1. jaanuar Põhja-Koreas Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Põhja-Koreas algab 1. jaanuaril 107. aasta, ning seal kasutusel olev kalender on tegelikult Gregoriuse kalendri mugandatum vorm. Põhja-Korea kalender kannab nimetust Juche kalender ning seal arvestatakse aega alates 1912. aastast, kui nende esimene diktaator Kim II Sung sündis.

Kalendri nimetus tuleneb Põhja-Korea ametlikust riigiideoloogia süsteemist nimega Juche ning omaette kalendri omamine on Põhja-Korea jaoks viis oma iseseisvust näidata.

Kuigi need on ainsad riigid maailmas, kus Gregoriuse kalendri asemel on ametlikult kasutusel teistsugune süsteem, on terve rida riike ja kultuure, kus paralleelselt ametliku Gregoriuse kalendriga arvestatakse aega ka kohaliku kultuuri jaoks olulisema kalendri järgi.

Näiteks paljudes islamiriikides järgitakse just Hijri kuukalendril põhinevaid pühasid ning selle kalendri järgi on praegune aastanumber 1439.

Budistide Nirvaana kalendri järgi on praeguseks aastanumbriks hoopis 2562 ning hindude kalendri järgi oleme praegu 5120. aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles