NASA avaldas lendamisega kaasneva murettekitava terviseriski

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: zixia / Alamy/ Vida Press

Selgus, et lennukiga lennates saame suurema koguse ohtliku kiirguse osaliseks kui tuumareaktori kõrval seistes.

Me kõik teame, et lennates on suurem tõenäosus pisikute levikuks ning tromboosi tekkeks, kuid ohtlikust kiirgusest enamasti ei räägita, vahendas Travel and Leisure.

Mitme kilomeetri kõrgusel lendamine viib meid oluliselt lähemale maa atmosfääri välistele kihtidele, kus ohtlik kosmiline kiirgus on kordades tugevam kui see, mis maa peale jõuab.

Maa peal olles oleme kosmoses valgusekiirusel hüplevate aatomiosakeste eest kaitstud tänu maa magnetväljale, kuid 11 kilomeetri kõrgusel lennates võivad need peaaegu segamatult meie rakkudesse siseneda.

NASA andmetel on lennukis lendavatel inimestel oluliselt suurem tõenäosus läbi atmosfääri lekkiva ohtliku kiirguse osaliseks saada.

Lennukis olles võib radiatsioonitase olla niivõrd kõrge, et tegelikult on piloodid ja lennusaatjad üle maailma märgitud kui kõrges radiatsiooni tsoonis töötajad.

Ameerika Ühendriikides on mõõdetud, et lennutööstuses töötajate radiatsioonitase organismis on keskmiselt kõrgem kui tuumareaktorite juures töötavatel inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles