3 nippi hea une tagamiseks võõras kohas

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Charlotte Krag/ Vida Press

Kahtlemata tuleb oma voodis kõige parem uni, aga kuidas tagada hea uni ja puhkus just reisil olles ja eri majutusasutustes ööbides?

Paraku on uuringud näidanud, et reisil olles ei puhka me sama hästi välja kui kodus, sõnas uneuurija Dr. Rebecca Robbins reisiväljaandele Travel + Leisure. Robbinsi sõnul tuleneb kehvem uni sellest, et võõras keskkonnas ümbritsevad meid uued helid ja aistingud, mis panevad meie kehas tööle võitle-või-põgene kaitsereaktsiooni.

Une-eksperdid ja uurijad soovitavad reisil olles kvaliteetse une tagamiseks järgida neid nõuandeid:

Eemalda segajad

Igaüks teab, et tehnikavidinatest tulev sinakas valgus võib meid öösel ärkvel hoida, kuid tegelikult mõjuvad meie unele halvasti igasugused segajad. Ära luba hotellis endale hommikust värsket ajalehte tuua. Seda seetõttu, et nad võivad värske lehe sinu ukse taha potsatada juba kell 3 või 4 öösel, mis võib rikkuda sinu une. Hommikul saad administraatori käest ajalehe igal juhul kätte.

Kui kavatsed päeval uinakut teha, pane kindlasti uksele «mitte segada» silt, et vältida koristusteenindaja sisenemist tuppa.

Söö korralikult

Reisil olles tahame proovida kõiksugu uusi maitseid ning kipume üle sööma. Liiga täis kõht aga pärsib und. Seega jäta suuremad toidukorrad reisil olles hommiku ja lõuna peale ning õhtul piirdu pigem kerge einega. Õhtuti väldi liigse suhkru ja kofeiini tarbimist, mis võib und pärssida.

Samuti ei tohiks ööseks jätta voodi lähedale toitu vedelema. Seda seetõttu, et toidulõhn võib meie unetsükli sassi ajada.

Valmistu enne tulekut

Uneuurijad soovitavad reisil olles midagi unega seonduvat kodust kaasa tuua. Mida sarnasemaks saad unekogemuse võõras kohas oma kodusele rutiinile muuta, seda parem. Võiksid kaasa võtta näiteks sarnase aroomiõli, mida kasutad kodus, lemmikmagamisriided või salli.

Kõige suuremad unesegajad on loomulikult liigne valgus ja müra. Seega võta aegsasti kodust kaasa kõrvatropid ja unemask silmadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles