10 paika maailmas, mis näevad välja kui teiselt planeedilt (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fly Geyser
Fly Geyser Foto: aerial-photos.com / Alamy/ Vida Press

Kui sinagi oled kunagi unistanud teiste planeetide külastamisest, siis heida pilk neile kümnele paigale maakeral, mis näevad välja tõeliselt ebamaised ning mille külastamine on erinevalt Marsist täiesti võimalik.

Maa on ülimalt mitmekesine planeet, kus pea igal kontinendil on erinevad kliimavöötmeid, pinnavomid ning taimestik. Earthtripper on kokku kogunud kümme kõige erilisemat kohta maamunal, kus ringi käies tunned end  kui teisel planeedil.

Dalloli vulkaan, Etioopia

Dallol vulkaan
Dallol vulkaan Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Lisaks sellele, et Etioopias asuv Dalloli vulkaani ümbrus on üks palavamaid kohti maailmas, on siin palju värvilisi ja happelisi kuumaveeallikaid, gaasilisi geisreid ning soolakogumeid, mis teeb selle imekauni paiga täiesti erakordseks.

Grand Prismaticu allikas, USA

Grand Prismaticu allikas
Grand Prismaticu allikas Foto: /Caters News Agency/ Scanpix

Kuigi see kaunis kuumaveeallikas tundub pärinevat mõnelt kaugelt planeedilt, asub see tegelikult Wyomingis, Ameerika Ühendriikides. Grand Prismatic on suuruselt kolmas kuumaveeallikas terves maailmas, kuid see pole põhjus, miks inimesed siia tulevad. Grand Prismaticu kuumaveeallikat ümbritsevad hoopis kaunid vikerkaarevärvides pinnamoodustised.

Natroni järv, Tansaania

Natroni järv
Natroni järv Foto: Owen Newman/Scanpix

Roosa Natroni järv on kui ulmefilmist, kuid järve värv on 100 protsenti päris. Järve muudab roosaks punavetikas, millele Natroni järve 50 kraadine veetemperatuur ning madal PH tase on ideaalseks kasvulavaks.

Zhangye Danxia, Hiina

Zhangye Danxia mäed Hiinas
Zhangye Danxia mäed Hiinas Foto: Alamy/ Vida Press

Zhangye Danxia vikerkaarevärvid on moodustunud mäe eri liivakivimi kihtidesse 24 miljoni aasta jooksul. Zhangye Danxia on niivõrd ebamaine, et selle looduslikku moodustumist on suisa raske uskuda.

Salar de Uyuni, Boliivia

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni Foto: imago stock&people/imago/imagebroker/ Scanpix

Boliivias asuv Salar De Uyuni on maailma kõige suurem soolatasandik ning seda peab oma silmaga nägema, et selle olemasolu uskuda. Soolatasandik katab 10 500 ruutkilomeetri suurust ala ning selge ilmaga on raske öelda, kus lõpeb soolaväli ning algab taevas.

Hang son Doong, Vietnam

Han Son Doong
Han Son Doong Foto: Urs Zihlmann/Caters News Agency/ Scanpix

Hang Son Doong on maailma kõige suurem koobas. See on nõnda sügav ja lai, et mahutaks vabalt endasse väiksema linna koos 40-korruseliste pilvelõhkujatega! Väikesed augud koopa laes lasevad ka piisavalt päikesevalgust sisse, et koopas saaks kasvada maa-alune mets.

Socotra saar, Jeemen

Socotra saar
Socotra saar Foto: LE PICTORIUM / Alamy/ Vida Press

India ookeanis asuv Socotra saar on üks erilisemaid paiku maailmas. Socotra on tuntud oma kummalise kujuga puude ja taimestiku poolest. Kuna kolmandikku saarel olevatest taimeliikides ei eksisteeri mitte kusagil maailmas, tekib siin tõesti tunne, et tegemist pole planeet Maaga.

Valle de Luna, Tšiili

Valle de Luna
Valle de Luna Foto: RooM the Agency / Alamy/ Vida Press

Kui oled alati unistanud Kuule maandumisest, siis külasta Tšiili kuuorgu, kus tunned, et su soov on täitunud. Kuuorg paikneb Atacama kõrbes ning mitmed aastad erosiooni on jätnud siia palju kuivanud jõesänge ning üksikuid pinnasetorne, mis jätab tõelise kuumaastiku mulje.

Fly Geyser, Nevada, USA

Fly Geyser
Fly Geyser Foto: aerial-photos.com / Alamy/ Vida Press

Fly Geyser ei jäta mitte lihtsalt teise planeedi pinnavormi muljet, vaid tundub suisa justkui oleks see mõne teise planeedi elanik. Kivimite moodustis on tekkinud kogunenud mineraalidest, mis pärinevad selle all paiknevast geotermaal geisrist.

Värvitud künkad, California, USA

Värvitud künkad
Värvitud künkad Foto: Pierre Leclerc Photography / Alamy/ Vida Press

Värvitud künkad tunduvad pigem Marsi pinnasest pärinevat, kuid eriline pinnavorm asub hoopis Lassen rahvuspargis Californias. Künkad on omandanud oma erakordse värvi vulkaanilise tuha oksüdeerumisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles