Pimeduse selgroog on murtud: kuidas eri rahvad seda tähistavad?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lohri festival
Lohri festival Foto: NARINDER NANU/AFP/Scanpix

Eestlaste jaoks on aasta olulisim püha suvine pööripäev ehk jaanipäev, kuid paljude rahvaste jaoks omab erilist tähtsust just talvine pööripäev. Pärast tänast pööripäeva hakkavad ööd lühemaks ning päevad pikemaks minema ning see ju ometigi väärib tähistamist!

Talvine pööripäev tähistab aasta kõige lühemat päeva. Iidsetel aegadel ei osanud inimesed seletada, miks lähevad päevad aina lühemaks ning kahtlemata kardeti ka, et päike kaobki ära, selgitas Colgate Ülikooli astronoomia ja antropoloogia professor Anthony Aveni.

Tänapäeval teavad kõik, et päevad hakkavad siiski taas pikemaks minema ning päike ei kao kuhugi. Kuid sellegipoolest on vanad pööripäevatraditsioonid  mitmes maailma paigas säilinud, vahendas Travel and Leisure.

Lohri festival Indias

Lohri festival
Lohri festival Foto: NARINDER NANU/AFP/Scanpix

Põhja-Indias tähistatakse aasta kõige pikemal ööl Lohri festivali, mis tähendab suuri lõkkeid ning palju maitsvat toitu.

Lapsed ja noorukid käivad Lohri festivali ajal majast majja, kus neile jagatakse toidupoolist ja maiustusi ning kui öö lõpeb ja päike tõuseb, jagavad lapsed oma kogutud varandust koos täiskasvanutega lõkke ääres.

Kirjanik Lavina Dsouza kirjeldas, et veidi visatakse Lohri toiduande ka lõkkesse ning seejärel tantsitakse ja lauldakse kuni lõkke kustumiseni.

«See on päikesejumalale tänu avaldamise rituaal ning sellega palutakse tema õnnistust,» lisas Dsouza.

Dongzhi festival Hiinas

«Dongzhi» tähendab talve saabumist ning tähistab päevade lühenemise ja pikenemise muutust. Dongzhit tähistatakse Hiinas ja Ida-Aasias koos peredega ning sel puhul süüakse tangyuani ehk riisipalle ning pelmeene.

Yalda öö Iraanis

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/REUTERS/Scanpix

Iraanis tähistatakse samuti aasta kõige pikemat ööd, kuna pärast seda lähevad päevad ainult pikemaks. Yalda ajal kogunetakse perede ja sõpradega kokku, süüakse ohtralt granaatõunu ning kala riisiga, tantsitakse ning ollakse terve öö üleval.

Yalda traditsiooni hulka kuulub ka kuulsa iraani luuletaja Hafeze luuletuste järgi tuleviku ennustamine. Kuna Hafeze luule on väga metafooriline, leiab iga huviline tema luulest endale mõne olulise nõuande tulevikuks.

Kellade põletamine Brightonis

Foto: Adam van Bunnens / Alamy/ Vida Press

Igal aastal 21. detsembril kogunevad Inglismaal Brightoni linnas inimesed kokku, et tähistada rituaali nimega kellade põletamine.

Sel õhtul on Brightonis võimas ilutulestik ja paraad, kus inimesed riietuvad eri aastaaegadeks.

Õhtu lõpul süütavad linlased paberist laternad, mille peale on joonistatud kellad ning saadavad need merele hulpima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles