Hiljutine uuring paljastab Stonehenge'i erootilise ajaloo

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stonehenge suvise pööripäeva ajal
Stonehenge suvise pööripäeva ajal Foto: Rights Managed/English Heritage / Mary Evans/ Scanpix

Stonehenge on üks Suurbritannia kõige külastatumaid ja ka salapärasemaid vaatamisväärsusi, mille rajamispõhjuste kohta selgus just uus infokild.

Stonehenge on registreeritud UNESCO kultuuripärandina, kuna see on kõige keerukam eelajalooline kiviring terves maailmas. Arheoloogid usuvad, et kivikonstruktsioon rajati 3000.–2000. aastal eKr, kuid täpset ehitusviisi ning põhjuseid endiselt uuritakse, vahendas Travel and Leisure.

Stonehenge'i rajamine on endiselt niivõrd müstiline, et selle teooriatest jagavad oma versiooni nii arheoloogid, mütoloogid kui ka vandenõuteoreetikud.

Varasemalt peeti kõige tõenäolisemaks University College Londoni professori Michael Parker Pearsoni teooriat, mille kohaselt on Stonehenge surnute linn. Parker Pearson on Stonehenge'i uurinud kümme aastat ning tema arvates tegeleti seal esivanemate austamisega. Stonehenge'i lähistel asub teinegi kivimonument Durrington Walls, mis Parker Pearsoni sõnul kandis Stonehenge'i loomist.

Nüüd aga on arheoloog Terence Meaden välja tulnud uue uuringuga. Arheoloogid on juba varasemalt nõustunud, et kivid on reastatud pööripäeva päikesevalguse liikumist arvestades, kuid Meaden avastas, et nii Stonehenge kui ka mitu muud iidset kiviringi on loodud hoopis «sõnadeta mängu» eesmärgiga. Nimelt loob pööripäevadel Stonehenge'is päikesevalgus fallose kujulise varju, mis siseneb muna-kujulisse monumenti. Professor Meaden uuris 20 Suurbritannias asuvat iidset kiviringi ning filmis nende rituaalselt oluliste päevade varjudemängu päikesetõusu ajal.

«Minu põhiline avastus on, et kiviringid on ehitatud viljakusreligiooni ajal ning kivid on asetatud maapinnale nii, et kindlatel kuupäevadel päikesetõusu ajal tekib mees-sümboolikaga kujust fallosekujuline vari, mis siseneb ootavasse naissümboolikaga kivisse,» selgitas arheoloog.

Meessümboolikaga kivi kannab nimetust Heel Stone, mis nii suvisel pööripäeval kui ka mõnel teisel rituaalselt olulisel kuupäeval siseneb naissümboolikaga kivisse nimetusega Altar Stone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles