10 kõige-kõigemat seiklussihtkohta maailmas

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chimborazo mägi
Chimborazo mägi Foto: Alex Milan Tracy/Alex Milan Tracy/Sipa USA/ Scanpix

Kõige-kõigemate seiklussihtkohtade hulka kuuluvad nii kõige palavamad, külmemad ja märjemad kui ka ohtlikumad paigad terves maailmas. Kuhu julgeksid sina reisida?
 

Business Insider on kokku pannud nimekirja sõna otseses mõttes kõige vägevamatest seiklussihtkohtadest maailmas.

Maailma kõige järsem mägi: Thori mägi, Nunavut, Kanada

Thori mägi
Thori mägi Foto: Sipa USA/ Vida Press

Thori mägi pole 1675 meetri kõrgusega isegi maailma kõrgeimate seas, kuid kahtlemata on ta kõige järsem. Thori mägi koosneb puhtast graniidikivimist ning on üks populaarseimaid mägesid terves Kanadas. Thori mäel on 1250 meetri pikkune vertikaalne järsak, mis on keskmiselt 105-kraadise nurgaga. Kuigi mägi asub eraldatud alal, on see väga populaarne koht mägironijate seas.

Kõige külmem asustatud ala maailmas: Oymyakon, Venemaa

Oymyakon, Venemaa
Oymyakon, Venemaa Foto: Christoffer Hjalmarsson / TT/Christoffer Hjalmarsson/Scanpix

Väike Venemaa küla Oymyakon on maailma kõige külmem asustatud paik ning seal elab vaid 500 inimest. Külakese talvine keskmine õhutemperatuur on 50 miinuskraadi ning sealne maapind on külmunud aasta läbi. Oymyakonis on ainult üks hotell ning külakeses harrastatakse selliseid spordialasid nagu uisutamine, jäähoki ja kalastamine läbi jää.

Maailma kõige kuivem paik: Atacama kõrb, Tšiili

Atacama kõrb
Atacama kõrb Foto: Topography/Scanpix

Kõrbesse reisimisel läheb kindlasti vaja ülitugevat päikesekaitsekreemi. NASA ja National Geographicu andmetel on Tšiilis asuvas Atacama kõrbes maapind sarnane Marsi pinnasega. Alates 1903. aastast kuni 1918. aastani ei sadanud Atacama kõrbes tilkagi vihma, mis on kõige pikem vihmata aeg, mis maailma ajaloos registreeritud. Atacama kõrb on hõredalt asustatud, kuid siin on mitu hotelli, kus seikluseotsija ööbida saab.

Lähim koht kosmosele maakeral, Chimborazo mägi, Ecuador

Chimborazo mägi
Chimborazo mägi Foto: Alex Milan Tracy/Alex Milan Tracy/Sipa USA/ Scanpix

Enamikule inimestele ei lange iialgi osaks võimalust kosmosesse reisida, kuid sellegipoolest on meil kaks võimalust selle lähedale pääseda. Esimene võimalus on minna virtuaaltuurile Rahvusvahelisse Kosmosejaama ning teine võimalus on tõusta Ecuadoris oleva Chimborazo mäe tippu. Chimborazo mägi on mitteaktiivne vulkaan, mis on 6268 meetri kõrgune. Kuigi maailma kõrgeim tipp Džomolungma asub tervelt kaks kilomeetrit kõrgemal, on Chimborazo maakeralt kõige kaugemale ulatuv punkt. See tähendab, et sellel mäel seismine viib sind kõige lähemale kosmosele, kuhu omal jalal on võimalik minna. Mägi on täielikult liustikuga kaetud ning siin on mitu rada mägironijatele.

Maailma kõige kuumem paik: Luti kõrb, Iraan

Luti kõrb Iraanis
Luti kõrb Iraanis Foto: /imago/imagebroker/giovannini/Scanpix

Luti kõrbes tõuseb temperatuur varjus kohati kuni 70 kuumakraadini. Kõrbe nimi Dasht-e Lut tähendab pärsia keeles «röstitud nisu,» ning viitab legendile sellest, kuidas rändurid jätsid mõne viljatera kõrbesse ning märkasid mõne päeva pärast, et vili oli vahepeal põlema süttinud. Sellesse kõrbesse ei tohiks kindlasti tulla piisava ettevalmistuseta. Luti reisides peab olema raudne tervis, palju päikesekreemi, vett ja võimalus välismaailmaga ühenduses olla.

Maailma kõige isoleeritum paik: Tristan da Cunha, Suurbritannia

Tristan da Cunha saar
Tristan da Cunha saar Foto: nationalpictures/©National Pictures / TopFoto/ Scanpix

Otsid paika, kuhu igapäevaelust põgeneda? Unusta populaarsed turismisaared, Suurbritanniale kuuluv Tristan da Cunha saar on nii eraldatud, kui üldse olla saab. Nimelt on saarele lähim maismaa punkt 2816 kilomeetri kaugusel. Saarekese avastas 1506. aastal portugali maadeavastaja Tristão da Cunha ning praegu elab saarel vähem kui 300 inimest. Samuti pole saarel lennujaama, mis tähendab, et siia pääseb vaid merd mööda. 

Kõige külmem manner: Antarktika

Antarktika
Antarktika Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Antarktika on ekstreemse külma ja kõige kuivema kliimaga manner terves maailmas. Siin elab vaid 1000–4000 inimest ning reisijad saavad siia tulla vaid jääkindlate laevadega.

Kõige märjem koht maailmas: Mawsynram, India

Töölised kannavad Mawsynramis traditsioonilisi knup-vihmavarje
Töölised kannavad Mawsynramis traditsioonilisi knup-vihmavarje Foto: Amos Chapple/REX/ Vida Press

Selles India linnas sajab aasta jooksul maha tervelt 12 meetrit vihma. 1985. aastal registreeris Guinnessi rekordite raamat Mawsynrami kõige märjemaks paigaks maailmas pärast seda, kui siin sadas maha 25 meetrit vett ühe aasta jooksul. Mawsynram on keeruline koht elamiseks, kuid kahtlemata põnev paik külastamiseks.

Kõrgeim kosk maailmas: Inglikosk, Venezuela

Inglikosk
Inglikosk Foto: THOMAS COEX/AFP/Scanpix

Kuigi Inglikosk asub isoleeritud džunglipiirkonnas ning ligipääs sellele pole sugugi lihtne, on see endiselt üks populaarsemaid turismiatraktsioone Venezuelas. Kosk on ligi kilomeetri kõrgune ning sisaldab palju kauneid astanguid.

Maailma kõige ohtlikumad veed: Gansbaai, Lõuna-Aafrika

Foto: David Caravias/Solent News/REX/ Vida Press

Gansbaail on kõige tihedam suurte valgehaide asustus terves maailmas, mistõttu on siin populaarseks turismiatraktsiooniks raudpuuris haide keskele sukeldumine. Kui haid pole siiski sinu jaoks, võid Gansbaail asuvast Pärlirannast vaadelda ka vaalasid, kes samuti Gansbaai vetes ringi ujuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles