Neetud Lõuna-Itaalia linnake, mille nime ei julge kohalikud isegi mitte mainida

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Instagramist/ @yallersbasilicata

Colobraro on Lõuna-Itaalia väikelinn, mis asub hingematvalt kaunite mägede, lopsakate metsade ja iidsete külade vahel. Lisaks maalilisele ilule, hoiab linnake endas ka sünget saladust.

Nimelt usuvad kohalikud, et Basilicata piirkonnas asuv Colobraro linn on neetud, mistõttu ei julgeta selle linna nimest rääkidagi, vahendas news.com.au. Linna ümbritsevad näiteks lood väärarengutega sündidest, kahtlastest autoõnnetustest ja ebaloomulikest loodusõnnetustest.

Lähedalolevate linnade elanikud kutsuvad Colobrarot lihtsalt «chillu paeseks», mis kohalikus murdes tähendab «see linn». Samuti puudutavad nad Colobraro nime kuuldes kohe puitu, mis peaks tooma head õnne ja tasakaalustama linna nimega kaasas käivat halba õnne.

Usk linna needusesse on nii tugev, et isegi politsei ei trahvi neid kiiruseületajaid, kes üritavad ülikiirelt Colobrarost mööda sõita, hirmus, et linna lähedale kauemaks jäädes võib needus külge hakata.

Colobraro needus on sama vana kui linn ise ning on seotud linna nime päritoluga. Nimelt tuleneb Colobraro sõnast «coluber», mis tähendab ladina keeles madu. Madu usutakse aga mütoloogias sümboliseerivat kurjust.

Colobraro neetud olek sai aga tõeliselt kinnitust 20. sajandi esimestel kümnenditelt, kui kohalik üliedukas advokaat Biagio Virgilio ütles ühel päeval kohtus, et «kui see, mida ütlen on vale, kukkugu see lühter siin laes alla». Lühter kukkuski alla ning Virgilio muutus koheselt halva ende sümboliks.

Lisaks lühtriloole levivad linnaelanike seas veel teisedki legendid nõidadest, sortsidest ja «masciaredest»- naistest, kellel Lõuna-Itaalias usuti 1950-ndatel olevat maagilised võimed.

Näiteks elas linnakeses vana ja kortsus masciare, kes sai tuntuks musta maagia nõiana. Tema tõttu hakati uskuma, et Colobraro ongi üks nõidade pesa.

Ebausk sai hoogu juurde, kui hakkasid levima jutud linnakeses sündinud kahe südame ja kolme kopsuga vastsündinutest, kummalistest maalihetest ja autoõnnetustest.

Kummalisel kombel usutakse, et needus puudutab ainult linnakese külastajaid, mitte selle kohalikke elanikke.

Kohalik naine Elena selgitas, et kuna tema suguvõsa ongi linnakesest pärit, siis on ka tema halvale needusele immuunne.

«Halvad asjad juhtuvad ainult nendega, kes tulevad siia esimest korda elus ja kes needusesse usuvad», lisas Elena. Ülejäänutele on needuse lugu lihtsalt muinasjutt.

Igal aastal augustikuus reisivad turistid «sellesse külasse», et vaadata linnatänavatel näidendeid nõidadest, masciaredest, libahuntidest ja teistest kahtlastest tegelastest.

Tegelikult ei pea ka esimest korda Colobrarot külastavad turistid liialt muretsema, kuna neile antakse linna sisenedes needuse eest kaitsev amulett.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles