Bali vulkaani hävitava purske oht on endiselt õhus

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi vulkaan ähvardab pursata, jätkub paljude kohalike elu tavapärases rütmis
Kuigi vulkaan ähvardab pursata, jätkub paljude kohalike elu tavapärases rütmis Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP/ Scanpix

Täna kell 19.17 kohaliku aja järgi tabas Agungi vulkaani lähistel olevat Karangasemi küla 3,1 magnituudiga maavärin, mis põhjustas taaskord hirmu suurema vulkaanipurske toimumise ees.

Suurem vulkaanipurse jäi küll veel olemata, kuid ekspertide hinnangul näitab maavärin seda, et hävitav purse on üha tõenäolisem, vahendas Standard.co.uk.

Foto: Firdia Lisnawati/AP/Scanpix

Vulkanoloogia ja Geoloogiliste Katastroofide Leevendamise Keskuse (PVMBG) vulkanoloog Devy Kami sõnul toimus maavärin väga kriitilises faasis. Kami lisas, et see, et Agungi juures toimus praegu sellise magnituudiga maavärin tõendab, et vulkaan on väga kriitilises seisus. See aga tähendab, et peaksime oma valmisolekut suuremaks purskeks veelgi tõstma.

Bali kuberner I Made Mangku Pastika pikendas hädaolukorda saarel vähemalt 10. detsembrini.

Kohalik naine pühib kokku tee peal oleva vulkaanituha, Karangasemi küla
Kohalik naine pühib kokku tee peal oleva vulkaanituha, Karangasemi küla Foto: Firdia Lisnawati/AP/Scanpix

Kuna tuhapilved liikusid kolmapäeval Denpasari lennujaamast eemale, on endiselt lennujaam avatud ning toimuvad nii regulaarlennud, kui ka lisalennud, et suurt hulka saarel olevaid turiste ära toimetada. Küll aga näiteks on lennufirma Jetstar ära jätnud kõik Balile suunduvad lennud ning tegelebki praegu vaid inimeste Balilt välja lennutamisega.

Vulkaan võib põhjustada kliimamuutusi

NASA on hoiatanud, et tugevam vulkaanipurse võib mõjutada suisa terve maailma õhutemperatuure ning vihmasadusid.

Selleks, et vulkaan avaldaks sedavõrd suurt mõju, peaks toimuma piisavalt plahvatuslik vulkaanipurse, mis paiskab suure hulga tuhka ja väävlirikast materjali atmosfääri, selgitas NASA kliimateadlane Chris Colose.

Kui see juhtub, siis jahutab vulkaanipurse troposfääri ning soojendab stratosfääri, mis on vastupidine CO2 mõjule. Seega, vulkaanipurse võib lühikest aega kliimasoojenemist vähendada, lisas Colose.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles