Ülevaade: kõige vulkaanirohkemad riigid – mitmes on Indoneesia?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: tom pfeiffer / Alamy/ Vida Press

Indoneesiale kuuluval Bali saarel on viimaste päevade jooksul vulkaan Agung pursanud juba kaks korda. Selle tõttu on juba mitmendat päeva suletud kohalik lennujaam ning vulkaani lähistelt on evakueeritud mitukümmend tuhat inimest.

Praegused pursked ei ole olnud veel märkimisväärselt tugevad, kuid kardetakse, et suurim purse on siiski tulemas. Kuid kui palju vulkaane on üldse Indoneesias? Ja kui suur on see arv võrdluses teiste maailma riikidega?

Maailmas on rohkem kui 1500 vulkaani, mis on viimase 11 500 aasta jooksul pursanud, vahendas Telegraph.

Enamik vulkaanidest on kogunenud maakera tektooniliste laamade kokkupuutepunktide juures kobaratesse. Seetõttu ei ole riikide vulkaanirohkuse järgi arvestamine täiesti täpne, kuna niikuinii kuuluvad paljud vulkaanid ühe geoloogilise kogumi juurde.

Kümme kõige vulkaanirohkemat riiki

  1. Ameerika Ühendriigid - 173
  2. Venemaa - 166
  3. Indoneesia - 139
  4. Jaapan - 112
  5. Tšiili - 104
  6. Etioopia - 57
  7. Paapua Uus Guinea - 53
  8. Filipiinid - 50
  9. Mehhiko - 43
  10. Argentina - 39

Vaikses ookeanis olevas niinimetatud tuleringis on kõige rohkem vulkaane, kokku tervelt 452. Tulering jookseb mööda Lõuna- ja Põhja- Ameerika läänerannikut, Jaapani idaosa, läbi Indoneesia ja Filipiinide ning lõpuks Austraalia piirkonna.

Just seetõttu on Indoneesia vulkaanirohkuselt maailma kolmas riik. Bali saarel on vulkaane kolm: Agung, Batur and Buyan-Bratan. Üsnagi väike riik Jaapan on maandunud neljandale kohale 112 vulkaaniga.

Kõige rohkem vulkaane on siiski suurriikides Ameerika Ühendriikides ja Venemaal, mis  suurte maa-alade tõttu asuvad  mõlemad ka nn tuleringi piirkonnas.

Teine vulkaanide kogumik asub Aafrika mandril, kus Aafrika laam põrkub Araabia laamaga, mistõttu on Keenias (23), Tansaanias (10) ja Etioopias (57) vulkaani.

Üks vulkaanilise tegevuse anomaaliaid viimase 11 500 aasta jooksul on Island. Island asub justkui täiesti üksi hunniku vulkaanide otsas. See on aga seetõttu, et Island asub  Kesk-Atlandi mäestikus, kus Euraasia ja Põhja-Ameerika laamad kohtuvad. Terve Island moodustus kahe laama põhjustatud vulkaanilise tegevuse tagajärjel, mis seletab saareriigi rohkeid vulkaanipurskeid ja geisreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles